Veiks kontrolpirkumus, lai cīnītos pret “pelēko” tirgu atkritumu apsaimniekošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu maisi ar rudens lapām.
Atkritumu maisi ar rudens lapām. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valsts vides dienests (VVD) veiks kontrolpirkumus, lai cīnītos pret nelikumībām atkritumu apsaimniekošanā. Šāds solis paredzēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas noteikumu projektā, kas ievietots Tiesību aktu portālā (TAP).

Noteikumu projekts izstrādāts, lai VVD operatīvāk novērstu vides piesārņošanu un atklātu vides normatīvo aktu pārkāpumus atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Kā skaidro ministrija, izvērtējot publiski pieejamo informāciju, konstatēts, ka pastāv "pelēkais" tirgus atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Tie ir komersanti un privātpersonas, kas sludinājumu portālos un savās mājaslapās piedāvā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus bez atbilstošas atļaujas, tādējādi atkritumus apsaimniekojot neatbilstoši vides aizsardzības prasībām, radot riskus apkārtējai vides stāvokļa pasliktināšanai.

Atbilstoši VVD sniegtajai informācijai 2022.gadā 46% no kopējiem piemērotajiem administratīvajiem sodiem par pretlikumīgām darbībām ar atkrituma apsaimniekošanu, piemēroti par darbībām bez atbilstošas atkritumu apsaimniekošanas atļaujas.

Gada laikā saņemtas aptuveni 120 sūdzības par nelikumīgu atkritumu pārvadāšanu un uzglabāšanu, būvniecības atkritumu nelikumīgu pārvadāšanu, uzglabāšanu, apglabāšanu vai teritorijas uzbēršanu, sadzīves atkritumu apglabāšanu mežā un karjeros, naftas produktu atkritumu, plastmasas saturošu atkritumu un sadzīves atkritumu dedzināšanu kā arī par nelikumīgiem atkritumu pārrobežu sūtījumiem.

VVD regulāri konstatē vietas un teritorijas, kur prettiesiski normatīvajiem aktiem tiek uzglabāti vai apglabāti atkritumi. Pēc šādu vietu atklāšanas dienestam esot gandrīz neiespējami konstatēt faktisko personu, kas ievedusi atkritumus īpašuma teritorijā un nodarījusi kaitējumus videi.

Noteikumu projektā paredzēta kārtība, kādā VVD veiks kontrolpirkumus, lai novērstu normatīvo aktu pārkāpumus atkritumu apsaimniekošanas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu