Simanovičs: paņem suni, kredītu, maina dzīves vietu - tas viss vēsta par krīzi attiecībās

TVNET/Zilonis studijā/TV3
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zilonis studijā

"Uz lineāla var uz likt un nomērīt ik pa cik ilgam laikam nāksies pārim iet cauri krīzēm. Un šajos noteiktos punktos pāri, piemēram, paņem suni vai hipotekāro kredītu, sāk studēt, apprecas, rada bērniņu, pārceļas uz citu dzīves vietu utt. Šie visi ir neapzināti mēģinājumi risināt šīs krīzes," sarunu šovā "Zilonis studijā" izsakās teologs Kaspars Simanovičs. 

"Manuprāt, ir svarīgi, ka vismaz teorētiskā līmenī pāris ir informēts par to, ka šādas krīzes būs. Neviens jau sākumā tam netic. Vadot vairāku gadu garumā semināru par vīriešu un sieviešu attiecībām, esmu uzstādījis kā mērķi uzzīmēt šo ceļa karti. Jūs varat ignorēt, neattiecināt uz sevi, bet, tad, kad iesiet cauri - jūs varbūt atcerēsieties, ka, klau, atceries, mums teica, ka tāda lieta var būt...," par savu praksi runā teologs, kurš pasniedz pāriem attiecību kursus. 

"Pāru terapija man liekas ir labākais mehānisms ko cilvēce ir izgudrojusi kā tikt galā ar dažādām personīgām attiecību un eksistenciālām krīzēm. Tā ir visefektīvākā," domā Simanovičs.

Bailes būt atklātam - iemesls, kāpēc daudzi nespēj vienoties par pāra terapiju. Vai ats ir mīts vai reāla problēma.

"Viss nav jāzina - bet domāju, ka šī ir reāla problēma - ats nav mīts. Runa ir par personīgu briedumu, par emocionālo inteliģenci, par spēju būt atvērtam otram cilvēkam un tas nav pašsaprotami. Tas ir kaut kas ko mēs iemācāmies no bērnības, bet liela daļa mēs nākam no visnotaļ traumētām ģimenēm un vidēm, kas nozīmē, ka esam iekšēji distancēti. Paši no sevis un arī no otra. Emocionāla intimitāte nav pašsaprotama lieta - var ieplānot kalendārā to sarunas laiku, bet nebūs jau spējas to realizēt ar otru," pārliecināts ir Kaspars Simanovičs. "Tas nav iemācīts un tas ir tas, kas notiek terapijas kabinetā. tu kā mazs bērns mācies soli pa solītim. Teikt ar vārdiem kā es jūtos... Klausīties ko otrs saka. Mēģināt interpretēt ko otrs saka. Un tad savstarpēji atvērties viens otram - tā tas brīnums notiek vai nenotiek..."

Vairāk skaties Zilonis studijā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu