Noskaties Valsts prezidents pasniedz Cildinājuma rakstu izcilajam aktierim Uldim Dumpim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

3. oktobrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī 80 gadu jubilejā sveica ilggadējo Latvijas Nacionālā teātra aktieri un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Uldi Dumpi.

“No sirds godinu sirsnīgu, labestīgu un humora pilnu zemgalieti, virtuozu raksturlomu meistaru, kurš ar savu talantu, cilvēcīgo siltumu un personības spēku ieguvis paliekošu tautas godu un mīlestību.

Jūsu atveidotie teātra un kino varoņi ir tik leģendāri, ka vairāku paaudžu skatītāju sirdīs un atmiņās dzīvo ne tikai kā personāži, bet arī kā dzīvi cilvēki.

Latvijas teātra vēsturē ierakstītas arī ar Jūsu balsi un emocijām nospēlētās lomas Radioteātrī. Patiesā sirsnībā cildinu Jūs par dāsno, skatuvei veltīto, mūžu un izcilo devumu Latvijas kultūrā,” vēstī ieraksts Valsts prezidenta pasniegtajā Cildinājuma rakstā Uldim Dumpim.

Klātesot aktiera dzīvesbiedrei Dainai Dumpei, meitai Dacei un kuplam maz un mazmazbērnu pulkam, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs jubilāram pasniedza Cildinājuma rakstu un kopā ar visu Ulda Dumpja ģimeni Rīgas pils Sūtņu zālē pārrunāja jubilāra spožo devumu teātra un kino mākslā.

Kā norādīts Nacionālā teātra tīmekļvietnē, Dumpis dzimis 1943.gada 3.oktobrī Bauskā. Bērnību pavadījis dzimtas mājās "Dumpjos" Īslīces pagastā, vēlāk ar māti pārcēlušies uz Rundāles pagastu un Bausku.

Skolas gaitas mākslinieks iesācis Īslīces pamatskolā, mācījies Pilsrundāles septiņgadīgajā skolā, 1961.gadā beidzis Bauskas vidusskolu. Mācījies arī mūzikas skolā klavieres, trompeti un spēlējis basketbolu sporta skolā.

1965.gadā Dumpis absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu un sācis strādāt Nacionālajā teātrī. Atveidojis nozīmīgas lomas teātrī, radio un televīzijas teātrī.

Par viņu sarakstītas grāmatas - 2003.gadā klajā nāca Diānas Spertāles grāmata "Uldis Dumpis. Spoguļattēls", savukārt 2015.gadā dienasgaismu ieraudzīja Līgas Blauas grāmata "Uldis Dumpis. Zemgalietis".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu