Opozīcijas partija rosina samazināt nepieciešamo vēlētāju skaitu Saeimas atsaukšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ainārs Šlesers
Ainārs Šlesers Foto: TVNET kolāža

Saeimas opozīcijas partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) rosina grozījumus Satversmē, kas samazinātu nepieciešamo vēlētāju skaitu Saeimas atsaukšanai.

Patlaban Satversme nosaka, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesība ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

LPV rosina, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita ir tiesība ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Saeima uzskatāma par atsauktu, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu.

LPV likumprojekta anotācijā klāsta, ka 1922.gadā Satversmes sapulcē pieņemtajā Latvijas Republikas Satversmes sākotnējā redakcijā nebija paredzēts, ka vēlētājiem ir tiesības atsaukt Saeimu. "Pilsoņiem tika paredzēta iespēja tautas nobalsošanā atbalstīt vai noraidīt Valsts prezidenta ierosinājumu par Saeimas atlaišanu. Satversmes projektu apspriežot, diskusijas par šādu tiesību piešķiršanu vēlētājiem bija, taču Satversmes sapulces locekļu vairākumam tas nebija pieņemams," apgalvo LPV.

Pēc grozījumu autoru vārdiem, kvoruma nozīme ir nepieļaut, lai svarīgs lēmums netiktu pieņemts ar mazākuma balsīm, taču esošajā Satversmes 14.pantā esot pārspīlēts kvorums, kas liecinot par pretēju tendenci, proti, par sākotnēju Saeimas ieceri nepieļaut Saeimas atsaukšanu vispār.

LPV ieskatā, piedāvātie grozījumi esot būtisks solis demokrātijas un tautvaldības virzienā. Pasaules valstu konstitucionālajā praksē parlamenta atlaišana netiekot uzskatīta par draudu demokrātijai, bet gan par līdzekli, kas palīdz nostiprināt demokrātiju un rada daudz taustāmāku parlamenta politisko atbildību tautas priekšā. Saeimai, pieņemot likumprojektā piedāvātos grozījumus, varot tikt atjaunota pilsoņu ticība Saeimas darbaspējām un demokrātijai, apgalvo likumprojekta autori.

Jau ziņots, LPV līderis Ainārs Šlesers iepriekš uzsvēris, ka Saeimas deputātiem ir nepieciešams jauns mandāts, tāpēc ir vajadzīgas ārkārtas vēlēšanas. Saeima ar savu bezdarbību esot pievīlusi savus vēlētājus.

Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanai nepieciešamos ap 155 000 vēlētāju parakstus Satversme ļauj sākt vākt tikai no novembra, kad būs pagājis gads kopš 14.Saeimas darbības sākuma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu