Sprūds: Baltijas valstis pērn saņēma teju trešdaļu no visiem kiberuzbrukumiem ES valstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds Foto: Edijs Pālens/LETA

Politiskie notikumi pasaulē liecina par pieaugošu kiberdrošības nozīmību gan nacionālā, gan starptautiskā vidē, trešdien, 4. oktobrī, starptautiskajā kiberdrošības konferencē "CyberChess 2023" sacīja Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Ministrs norādīja, ka pret Latvijas kibertelpu pērn tika vērsti 16% no visiem kopējiem Eiropas Savienībai (ES) mērķētajiem kiberuzbrukumiem, savukārt visas trīs Baltijas valstis kopumā pērn saņēma teju trešdaļu no visiem kiberuzbrukumiem ES valstīm.

Vienlaikus Sprūds konferencē atzīmēja vairākus projektus, kas veicinās kiberdrošības noturību Latvijā, tostarp kiberdrošības centra izveidi un Nacionālās kiberdrošības likumu, kas nodrošinās kiberdrošības pārvaldību. Tāpat tiek veikti pasākumi kiberdrošības izpratnes uzlabošanai.

Sprūds sacīja, ka Aizsardzības ministrija un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" turpina nodrošināt aizsardzību pret kiberuzbrukumiem, tostarp nodrošinot "DNS ugunsmūra" pakalpojumus un citus kiberdrošības rīkus, lai jau laikus pamanītu kiberuzbrucējus. 

Sprūds pauda pārliecību, ka kiberuzbrukumi nepaliks nepamanīti, un tiks turpināta sadarbība ar NATO un ES valstīm, lai kiberuzbrucēji tiktu sodīti par paveikto. "Ir svarīgi sadarboties, lai novērstu kiberdraudus pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk," viņš sacīja.

Tāpat Sprūds akcentēja "Cert.lv" veiksmīgo darbu stiprinot Latvijas kibertelpas noturību.

Pēdējos divos gados Krievijas agresijas ēnā arī Latvija ir pieredzējusi pieaugošu kiberuzbrukumu skaitu, tomēr visi kritiski svarīgie pakalpojumi uzbrukumus ir pārvarējuši veiksmīgi.

Lai arī šis ir vairāku sadarbības iestāžu kopīgs darbs, "Cert.lv" ir nozīmīga loma kiberdrošības aizsardzībā, sacīja Sprūds.

Jau vēstīts, ka šodien un ceturtdien, 5.oktobrī, Rīgā notiek starptautiskā kiberdrošības konference "CyberChess 2023".

Šogad konference veltīta stratēģiski politiskām kiberdrošības tēmām, kā arī plānota atsevišķa sesija padziļināti tehnisku jautājumu izpētei. Tā kā Latvijas domēnam ".lv" šogad aprit 30 gadi, uzmanība pievērsta arī ar domēna vārdu sistēmas drošību saistītiem jautājumiem Baltijas reģionā.

Konferenci organizē "Cert.lv", Aizsardzības ministrija un ".lv" domēna reģistra uzturētājs "NIC" sadarbībā ar Informācijas sistēmu audita un vadības asociācijas (ISACA) Latvijas nodaļu, Latvijas Interneta asociāciju un augstākā līmeņa domēnu ".ee" un ".lt" reģistru uzturētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu