Parīzē ieperinājušās gultas blaktis satrauc olimpisko spēļu rīkotājus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gultas blaktis
Gultas blaktis Foto: Shutterstock

Parīzes mēra vietnieks brīdina, ka neviens nav drošībā, jo asinis sūcošie kukaiņi ir novēroti metro, ātrgaitas vilcienos, kinoteātros un Parīzes galvenajā starptautiskajā lidostā.

Ņemot vērā, ka līdz Parīzes olimpiskajām spēlēm ir palicis mazāk nekā gads, pastāv bažas, ka asinis sūcošie kukaiņi varētu kaitēt vasaras olimpisko spēļu dalībniekiem, vēstīts ziņu izdevumā "NBC News".

Sociālajos tīklos publicēti video, kuros redzams, kā šie radījumi rāpo ātrgaitas vilcienos un Parīzes metro, kā arī daudzi ziņo, ka tie redzēti kinoteātros un pat Šarla de Golla lidostā. Pēdējā laikā arī parādījušies vairāki raksti, kuros vēstīts par gultas blakšu uzbrukumiem.

Kad šīs vēstis nonāca līdz valdībai, transporta ministrs Klemāns Bons piektdien paziņoja, ka šis jautājums tiks apspriests ar transporta uzņēmumiem.

Solot pasargāt ceļotājus un tūristus, kas izmanto sabiedriskā transporta sistēmas, Bons sociālajā tīklā “X”, kas agrāk bija pazīstams kā “Twitter”, paziņoja, ka operatori rīkosies efektīvāk, lai apmierinātu klientu vajadzības.

Bona paziņojums izskanēja dienu pēc tam, kad Parīzes mēra vietnieks Emanuēls Greguārs Francijas galvaspilsētas domes vārdā uzrakstīja vēstuli, kurā aicināja premjerministri Elizabeti Bornu rīkoties, lai tiktu galā ar šo sērgu.

"Valstij ir steidzami jāizstrādā rīcības plāns cīņai pret šo sērgu, jo Francija gatavojas rīkot 2024. gada olimpiskās un paralimpiskās spēles," raksta Greguārs.

"Neviens nav drošībā," viņš ceturtdien rakstīja atsevišķā ierakstā, aicinot veikt koordinētus pasākumus starp veselības aprūpes iestādēm un vietējām kopienām, lai nepieļautu gultas blakšu izplatīšanos. Tās var iekļūt mēbelēs, apģērbā un gultas veļā. Tās barojas ar asinīm, parasti naktīs. Mātītes var dēt līdz pat septiņām oliņām dienā, kas nozīmē, ka tās var ātri izplatīties.

Kaitēkļu apkarotājs kādā Parīzes guļamistabā
Kaitēkļu apkarotājs kādā Parīzes guļamistabā Foto: AP/Scanpix

Izpētīts, ka no 2017. līdz 2022. gadam vidēji vairāk nekā vienā no desmit Francijas mājsaimniecībām bija savairojušās gultas blaktis, liecina valdības aģentūra ANSES, kura ir atbildīga par pārtikas, vides un darba vides risku novērtēšanu.

Francijas valdība norāda, ka gultas blakšu kodumi var izraisīt izsitumus, alerģiskas reakcijas un čūlas, un iesaka cilvēkiem mazgāt drēbes un gultas veļu augstā temperatūrā, ar putekļu sūcēju izsūkt paklājus, kā arī nepieciešamības gadījumā sazināties ar kaitēkļu apkarošanas dienestiem.

Lai gan ienākumu līmenis neietekmē varbūtību, ka mājsaimniecība kļūs par invāzijas upuri, tas ir faktors, kas ietekmē invāzijas noturību, jo saskaņā ar ANSES datiem par dezinsekcijas pakalpojumiem ir jāmaksā aptuveni 866 eiro.

Atsevišķā ierakstā mēra vietnieks Greguārs paziņoja, ka pilsēta atbalsta mājsaimniecības ar zemākiem ienākumiem, palīdzot tām segt dezinsekcijas izmaksas, un aicināja mājokļu apdrošināšanas kompānijas iekļaut dezinsekciju savos plānos.

"Līgumus par gultas blakšu apkarošanu slēdz privātie uzņēmumi, un tie var brīvi noteikt savas cenas," sacīja Sofija Marija Nianga, kura uzturas gan Parīzē, gan Kembridžā, Anglijā.

"Invāzija sagādāja grūtības cilvēkiem, kuri nevar atļauties dezinsekciju cenu dēļ, ko noteica pieaugošais pieprasījums," viņa teica.

"Nacionālās asamblejas deputāti, kas pārstāv nabadzīgākās kopienas Parīzes nomalēs, jau kopš 2019. gada ir aicinājuši valsti ierobežot dezinsekcijas cenas, taču viņi tika ignorēti. Tūristi, kas nakšņo īslaicīgās brīvdienu īres naktsmītnēs ar zemiem tīrīšanas un sanitārajiem standartiem, visticamāk, ir radījuši šo problēmu, neapzināti pārnesot kukaiņus uz turīgākajiem Parīzes centrālajiem rajoniem un radot jaunu krīzi pilsētā pirms 2024. gada vasaras olimpiskajām spēlēm," piebilda Sofija Marija Nianga. Viņa arī atklāja, ka šis uzliesmojums ir veicinājis sajūtu, ka pirms olimpiskajām spēlēm viss “noies greizi”.

"Protestu un nemieru laikā cilvēki dedzināja olimpisko spēļu būvlaukumus, savukārt Parīze ir pilna ar gultas blaktīm," viņa sacīja, atsaucoties uz masu nemieriem jūnijā pēc tam, kad policija nogalināja 17 gadus veco Nahelu Marzuku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu