Krievijas parlaments spriedīs par izstāšanos no līguma par kodolizmēģinājumu aizliegumu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kremlis. Ilustratīvs attēls.
Kremlis. Ilustratīvs attēls. Foto: Konstantin Aksenov/Shutterstock

Krievijas parlamentā drīzumā notiks debates par izstāšanos no Līguma par vispārējo kodolizmēģinājumu aizliegumu, piektdien, 6. oktobrī, paziņojis Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins.

Kā ziņots, dienu iepriekš Krievijas diktators Vladimirs Putins jau izteicās, ka Maskava varētu atsaukt savu dalību līgumā par kodolizmēģinājumu aizliegumu.

Valodins pavēstījis, ka nākamajā Valsts domes padomes sanāksmē, kurā piedalās visu parlamenta apakšpalātā pārstāvēto partiju frakciju līderi, noteikti tikšot apspriesta līguma ratifikācijas atsaukšana.

"Tas atbilst mūsu valsts nacionālajām interesēm," piebildis apakšnama spīkers. 

PSRS pēdējo reizi veica kodolizmēģinājumu 1990.gadā, īsi pirms sava sabrukuma. PSRS tiesību pārmantotāja Krievija nevienu kodolizmēģinājumu nav veikusi un 2000. gadā ratificēja līgumu par to aizliegumu.

Savukārt ASV 1992.gadā izsludināja kodolizmēģinājumu moratoriju, taču joprojām nav oficiāli ratificējusi 1996.gadā parakstīto līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegumu.

Tikmēr arvien biežāk izskan brīdinājumi, ka Krievija varētu atsākt kodolizmēģinājumus, tādējādi cenšoties iebiedēt Rietumus un piespiest tos pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai.

Ņemot vērā to, ka Krievijas totalitārā režīma apstākļos parlaments kļuvis vienīgi par fiktīvu iestādi, kas nodrošina leģitimitātes aizsegu Kremļa lēmumiem, Volodina izteikumus var uzskatīt par faktisku paziņojumu, ka Maskava jau pieņēmusi lēmumu no līgumu izstāties.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu