Sarkozī izvirzītas sākotnējās apsūdzības saistībā ar Lībijas lietu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī
Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī Foto: BERTRAND GUAY/AFP

Francijas izmeklēšanas tiesneši piektdien izvirzījuši sākotnējās apsūdzības bijušajam prezidentam Nikolā Sarkozī par iespējamu līdzdalību mēģinājumā maldināt tiesnešus, lai viņu attaisnotu lietā par vēlēšanu kampaņas finansējumu, ko viņš saņēmis no Lībijas diktatora Muamara Kadafi.

Sarkozī tiek apsūdzēts par "labumu gūšanu no koruptīvas ietekmes uz liecinieku" un "dalību noziedzīgā apvienībā", lai "maldinātu tiesnešus, kas atbild par tiesas izmeklēšanu saistībā ar aizdomām par Lībijas finansējumu viņa vēlēšanu kampaņai" 2007.gadā, teikts finanšu prokuratūras paziņojumā.

Sarkozī ir noliedzis, ka būtu iesaistīts šādā lietā. Viņa advokāti šodien paziņoja, ka bijušais prezidents ir "apņēmības pilns aizstāvēt savas tiesības, noskaidrot patiesību un aizstāvēt savu godu".

Saskaņā ar Francijas likumiem sākotnējās apsūdzības nozīmē, ka ir pamats aizdomām par nozieguma izdarīšanu, bet tās dod tiesnešiem vairāk laika izmeklēšanai, pirms pieņemt lēmumu par lietas nodošanu tiesai.

Sarkozī un vēl 12 cilvēki 2025.gada sākumā stāsies tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām, ka viņa 2007.gada prezidenta vēlēšanu kampaņa saņēmusi miljoniem eiro nelikumīgu līdzekļu no Kadafi valdības.

Izmeklēšana šajā lietā pret Sarkozī tiek veikta kopš 2013.gada. Sarkozī apsūdzēts par pasīvu korupciju, noziedzīgu sazvērestību, nelikumīgu kampaņas finansēšanu un Lībijas valsts līdzekļu piesavināšanās slēpšanu.

2012.gadā, kad Sarkozī neveiksmīgi kandidēja uz otru prezidentūras termiņu, medijs "Mediapart" publicēja bijušā Lībijas izlūkdienesta vadītāja Musas Kusas parakstītu dokumentu, kurā minēta vienošanās par 50 miljonu eiro lielu atbalstu no Tripoles. Sarkozī apgalvoja, ka šis dokuments ir viltojums.

Šīs summa ir divreiz lielāka par 2007.gadā likumīgi atļauto kampaņas finansējuma limitu un būtu pretrunā ar Francijas noteikumiem, kas aizliedz kampaņu finansēšanu no ārvalstīm.

Izmeklēšana Lībija slietā ieguva apgriezienus, kad Francijas un Libānas uzņēmējs Zijāds Takiedīns 2016.gadā videointervijā ziņu "Mediapart" paziņoja, ka viņš 2006.gada beigās un 2007.gada sākumā veicis trīs braucienus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles uz Parīzi, vedot skaidru naudu Sarkozī kampaņai. Katrā no šiem braucieniem Takiedīns vedis koferi, kurā bijuši no pusotra līdz diviem miljoniem eiro. Viņš piebilda, ka saņēmis šo naudu no Kadafi režīma militārā izlūkdienesta vadītāja Abdallāha Senusi. Takiedīns vēlāk mainīja savu nostāju, un Sarkozī centās panākt, lai izmeklēšana tiktu izbeigta.

Pēc kļūšanas par prezidentu 2007.gadā Sarkozī vēl tajā pašā gadā uzņēma Kadafi Francijā. Pēc tam Francija Sarkozī vadībā atbalstīja NATO vadītos gaisa uzlidojumus, kas 2011.gadā palīdzēja nemiernieku kaujiniekiem gāzt Kadafi valdību.

Sarkozī jau ir notiesāts divās citās korupcijas lietās - par 2012.gada kampaņas nelikumīgu finansēšanu un par korupciju un ietekmes ļaunprātīgu izmantošanu. Abās lietās viņam tik piespriests mājas arests. Vienā no lietām tiek gaidīts apelācijas tiesas lēmums, bet otrā Augstākā tiesa apturēja sprieduma izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu