Konkurences padome saglabājusi pozīciju starptautiskajā reitingā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Konkurences padome (KP) devīto gadu pēc kārtas saglabājusi trīs zvaigžņu novērtējumu starptautiskajā konkurences reitingā "Global Competition Review", informēja KP.

Tajā pašā pozīcijā kā Latvija ierindojās arī Singapūras, Šveices, Beļģijas, Lietuvas, Polijas un citu valstu konkurences iestādes. Pašlaik pasaulē konkurences uzraudzības iestādes kopumā ir vairāk nekā 140 valstīs, bet no tām tikai 33 iekļuvušas starptautiskajā konkurences reitingā.

Šā gada pasaules vadošo konkurences iestāžu reitingā uzsvērts, ka Latvijas Konkurences iestāde ir "joprojām efektīva tiesību aizsardzības iestāde, kas dara labu darbu, neskatoties uz pieticīgo budžetu un darbinieku skaitu".

KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis norāda, ka pēdējos trīs gados sabiedrības ieguvums no KP darba mērāms virs 50 miljoniem eiro gadā.

Pēdējos gados KP arī ieguvusi lielāku atbalstu valdībā un parlamentā, pateicoties kuram palielināts iestādes budžets tādējādi nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu. Tāpat nodrošināta darbinieku kompetenču izaugsme, procesu efektivizēšana un ieguldīti resursi iestādes IT tehniskajā un tehnoloģiskajā attīstībā, lai nodrošinātu efektīvāku konkurences pārkāpumu izmeklēšanu.

Gaiķis norāda, ka ieguldījums iestādes attīstībā un darbinieku izaugsmē ir būtiski mazinājis arī darbinieku mainību, kas ilgus gadus bija izaicinājums iestādei.

Reitingā izcelti KP panākumi tiesās, aizstāvot pieņemtos lēmumus. Pērn tika noslēgtas piecas tiesvedības un visos gadījumos tika atstāti spēkā iestādes lēmumi. Piemēram, "Moller" grupas uzņēmumi izbeidza tiesvedību "Volkswagen" automašīnu dīleru karteļa lietā un valsts budžetā samaksāja KP piemērotos naudas sodus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā.

Tiesa atstāja spēkā arī KP lēmumu par konstatēto karteli meliorācijas nozarē un KP lēmumu aizliegt "Rimi" izmantot mazumtirdzniecības telpas iepirkšanās centrā "Domina Shopping", kas atradās tiesvedībā no 2017.gada. Pēc tam, kad uzņēmumi noslēguši izlīgumu ar iestādi vai noslēgusies tiesvedība un lēmums stājies spēkā, valsts budžetā jāiemaksā piemērotie sodi. Pērn valsts budžets papildināts par vairāk nekā deviņiem miljoniem eiro.

Arī aptaujātie privātā sektorā strādājošie Latvijas juristi pozitīvi novērtējuši iestādes prasmes pieņemto lēmumu aizstāvībā, piešķirot 4,67 punktus no pieciem punktiem. Tādējādi KP kategorijā "Iestādes panākumi tiesās" saņēma otro visaugstāko novērtējumu starp visām reitingā iekļuvušajām valstīm.

Neatkarīgie konkurences tiesību praktiķi ar četriem no pieciem punktiem novērtēja arī iestādes ambīcijas un iestādes spēju ar advokācijas rīkiem veicināt godīgu konkurenci tirgū. Tāpat pozitīvi - ar 3,67 no pieciem punktiem - tika novērtēti iestādei pieejamie finanšu un personāla resursi un tiesiskie rīki konkurences pārkāpumu novēršanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu