Puškina liceju pārdēvēs Johana Kristofa Broces vārdā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Puškina licejs
Puškina licejs Foto: publicitātes

Rīgā plānots Puškina liceju pārdēvēt Apgaismības laikmeta darbinieka, pedagoga, mākslinieka un vēsturnieka Johana Kristofa Broces vārdā, informēja vicemēra Edvarda Ratnieka padomniece Elīna Bērziņa.

Broces vārda došanai izglītības iestādei esot vēsturisks pamatojums. Pirmā mācību iestāde Rīgā ar nosaukumu licejs tikusi dibināta 1675.gadā. Un ar to saistīts Broces mūžs. Broce bijis Rīgas Ķeizariskā liceja rektors, kas tajā pasniedza 46 gadus.

Blakus skolotāja pienākumiem Broce vāca un apstrādāja vēstures materiālus. Viņš pieskaitāms vēlīnai humānisma virziena jeb erudītu skolai. Broces cilvēku, celtņu, ģerboņu, pilsētu plānu un citi zīmējumi un apraksti ir apkopoti desmit sējumu krājumā "Monumente".

Sevišķi lielu vietu tajā Broce ir ierādījis Rīgai. Viņa ieguldījums Rīgas vēstures pētīšanā esot nepārspēts, daudzi no viņa zīmētājiem objektiem un dokumentiem laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, bet ziņas par tiem saglabājušās tikai Broces zīmējumos un aprakstos.

Puškina licejs īstenoja mazākumtautību programmu. Ņemot vērā īstenotās reformas izglītības iestādēs, skola turpmāk nodrošinās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmu.

Pēc diskusijām sabiedrībā un sarunām Rīgas domē izglītības iestāde apspriedusi iespējamos nosaukumus un kā atbilstošāko izvirzīja Johana Kristofa Broces vārda iekļaušanu nosaukumā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina ("Par") norāda, ka Puškina licejs rosinājis diskusiju skolā un skolēni, skolotāji un vecāki ir vienojušies par jaunu skolas nosaukumu. Komitejas sēdē drīzumā tikšot virzīta jaunā skolas nosaukuma apstiprināšana.

Arī Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) atzinīgi novērtējis, ka Puškina licejs izvēlējies jaunu nosaukumu.

"Karš Ukrainā ļoti skaidri iezīmē tolerances robežas, un Puškina vārds izglītības iestādes nosaukumā nav pieļaujams. Puškins ar šodienas acīm ir krievu pasaules simbols, un tam vairs nav vietas mūsu izglītības sistēmā - ne izglītības saturā, ne arī iestāžu nosaukumos un vides objektos," pauž Ratnieks.

Viņa ieskatā, šādā veidā mēs izrādīsim cieņu gan mūsu nacionālajām vērtībām, gan ukraiņu tautai, kas šobrīd ļoti smagi cieš no krievu imperiālistiskajiem uzskatiem, ko uzturēja dzīvu arī krievu kultūras cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu