ES brīdina Masku par dezinformāciju "X" (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons brīdinājis Īlonu Masku, ka viņam piederošā platforma "X" izplata nelegālu saturu un dezinformāciju.

Bretons otrdien vēstulē Maskam norādījis, ka bažas par "X" saturu sevišķi pieaugušas pēc palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai, un pieprasīja, lai Masks sniedz atbildi 24 stundu laikā un sazinās ar attiecīgajām tiesībsargājošām iestādēm.

"Pēc "Hamas" veiktajiem teroristu uzbrukumiem Izraēlai gūtas norādes, ka jūsu platforma tiek izmantota nelikumīga satura un dezinformācijas izplatīšanai ES," norādījis Bretons. Viņš atgādināja Maskam, ka ES ir spēkā stingri noteikumi par satura uzraudzību, "jo īpaši attiecībā uz vardarbīgu un teroristisku saturu", piebilstot, ka tāds, šķiet, cirkulē "X".

Komisārs aicinājis "X" atbildēt uz viņa sūdzību 24 stundu laikā un sazināties arī ar Eiropolu. Viņš brīdinājis, ka atbilde tiks iekļauta lietā par "X" atbilstību Digitālo pakalpojumu aktam, kas regulē tiešsaistes platformu darbību. "Atgādinu, ka pēc iespējamas izmeklēšanas sākšanas un neatbilstības konstatēšanas var tikt piemēroti sodi," viņš piebildis.

Masks vēlāk "X", atbildot kādam lietotājam, kurš bija publicējis Bretona vēstuli, aicināja komisāru uzskaitīt pārkāpumus, uz kuriem viņš atsaucas. "Mūsu politika ir tāda, ka viss ir atklāts un pārredzams, un es zinu, ka ES šo pieeju atbalsta," raksta Masks.

Brisele jau iepriekš ir sūdzējusies, ka no lielajām interneta platformām, kas ietilpst Digitālo pakalpojumu akta kompetencē, visvairāk dezinformācijas izplata "X". Augustā, kad Digitālo pakalpojumu akts stājās spēkā, Masks atbildēja uz Bretona ierakstu, apgalvojot, ka platforma cītīgi strādā, lai ievērotu šo aktu, taču bažas par "X" saturu turpina pieaugt.

Kamēr noteikumu ievērošana vēl bija brīvprātīga, uzņēmums izstājās no pārraudzības grupas, un Masks septembrī lielījās, ka ir uz pusi samazinājis savas globālās komandas, kas nodarbojas ar dezinformācijas un krāpšanas uzraudzību un ierobežošanu saistībā ar vēlēšanām.

Kopš "Hamas" uzbrukumiem Izraēlai platformas ir pārpludinājusi dezinformācija un viltus ziņas, un eksperti bažījas, ka tas palielina risku, ka dezinformācija var izraisīt reālu kaitējumu, pastiprinot naidu un vardarbību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu