Karadarbība Izraēlā: eksāmens, kurā Maska sociālais tīkls X ar vērienu izgāzās (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Palestīniešu islāmistu grupējuma “Hamas” uzbrukuma laikā pret Izraēlu sociālajā tīklā X (“Twitter”) parādījies liels dezinformācijas un viltus ziņu apjoms. Tas pierāda, ka sociālā tīkla īpašnieka Īlona Maska “vārda runas absolūtisma politika” ir padarījusi platformu par ļoti neuzticamu informācijas avotu, vēsta “Bloomberg”.

Aģentūra norāda, ka pēc tam, kad “Hamas” kaujinieki uzbruka Izraēlai, sociālajā tīklā parādījās nepārbaudīti foto un video ar raķešu uzbrukumiem un sagrautām ēkām. Daudzos ierakstos tika izmantoti veci foto un video, kas tika uzdoti par jauniem, un to avoti bija anonīmi konti ar zilajiem ķeksīšiem, kas agrāk nozīmēja verificētu profilu.

Pirms Masks pārņēma “Twitter”, zilais ķeksītis nozīmēja, ka profils ir pilnībā uzticams, jo ir apstiprināts kā publiska persona, medijs vai bizness. Tomēr tagad zilo ķeksīti var iegādāties, maksājot mēneša maksu. Tādējādi ir ievērojami pieaudzis profilu skaits, kas izplata dezinformāciju no šķietami “uzticamiem” profliem.

Pēc viltus ziņu un sociālo tīklu mijiedarbības pētnieka Maika Rotšīlda vārdiem, “ziņas par uzbrukumu Izraēlai bija pirmais nopietnais eksāmens “Twitter” pēc Maska kļūšanas par platformas īpašnieku. Lieki piebilst, ka X eksāmenā izgāzās ar vērienu”.

Vēl jo vairāk – pats Masks svētdien publicēja ierakstu, kurā saviem sekotājiem rekomendēja sekot profiliem, kas “sniegs patiesu informāciju par notiekošo Izraēlā”. Maska ieteiktie profili bija iepriekš zināmi kā melīgas, maldinošas un pat antisemītiskas informācijas izplatītāji. Pēc šiem “ieteikumiem” Masks svētdienas gaitā šo ierakstu dzēsa.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu