Izpētīti asteroīda “Bennu” paraugi. Tie satur dzīvībai svarīgākās lietas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīda "Bennu" paraugi
Asteroīda "Bennu" paraugi Foto: AFP / Scanpix

NASA paziņojusi, ka 4,5 miljardus gadu senā asteroīda “Bennu” paraugi, kas nesen tika nogādāti uz Zemes, satur oglekli un ūdeni – dzīvībai svarīgākās lietas. Atklājums atbalsta teoriju, ka Zemes dzīvības sēkla meklējama kosmosā.

Bija vajadzīgi septiņi gadi, lai kosmosa kuģis misijas “OSIRIS-Rex” laikā sasniegtu asteroīdu “Bennu” un ar tā paraugiem atgrieztos atpakaļ uz Zemes. Tikai pagājušajā mēnesī paraugi beidzot nonāca zinātnieku rokās un tika pamatīgi izpētīti.

“Šis ir lielākais ar oglekli bagātais asteroīda paraugs, kas nogādāts uz Zemes,” preses konferencē paziņoja NASA administrators Bils Nelsons.

Ogleklis sastādīja teju piecus procentus no paraugu kopējā svara un bija atrodams gan organiskā, gan minerāla formā. Savukārt ūdens bija ieslēgts māla minerālu kristālu struktūrās.

Asteroīda "Bennu" paraugi
Asteroīda "Bennu" paraugi Foto: AFP / Scanpix

Zinātnieki uzskata, ka iemesls, kāpēc uz Zemes ir okeāni, ezeri un upes, ir tāds, ka pirms 4 līdz 4,5 miljardiem gadu Zemē ietriecās ar ūdeni bagāts asteroīds, padarot mūsu planētu apdzīvojamu.

Ēģiptiešu dievības vārdā nosauktais asteroīds “Bennu” ir “pirmatnējs artefakts, kas saglabājies kosmosa vakuumā,” raksta NASA.

Asteroīda orbīta krustojas ar Zemes orbītu, tāpēc pastāv ļoti neliela iespēja, ka starp 2150. un 2300. gadu tas ietrieksies Zemē. Tieši tāpēc tā sastāva noskaidrošana lieti noderēs, ja reiz pienāks vajadzība asteroīdu novirzīt no kursa.

Atlikušos “Bennu” paraugus NASA plāno izpētīt vēlāk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu