Nīderlandes migrantu partija parlamentā boikotē piemiņas brīdi "Hamas" noslepkavotajiem izraēliešiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Imigrantu dibinātā partija DENK boikotējusi Nīderlandes parlamentā sarīkoto piemiņas pasākumu, lai pieminētu palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" noslepkavotos izraēliešus.

Premjerministra pienākumu izpildītājs Marks Rite, kurš pārstāv liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), uz pasākumu bija uzaicinājis arī Izraēlas vēstnieku Modi Efraimu.

Piemiņas brīdī piedalījās visas frakcijas, izņemot DENK un kreiso ekstrēmistu partijas BIJ1 vienīgo deputāti Silvanu Simonsu, kas savulaik arī bijusi DENK biedre.

"Konflikts ir plašāks nekā vienīgi izraēliešu upuri," sarunā ar laikrakstu "De Telegraaf" izteicies DENK pārstāvis, retoriski vaicājot vai izraēliešu uzlidojumos Gazas joslai nogalinātās sievietes neko nenozīmējot.

Partija apgalvo, ka tā nav piedalījusies pasākumā, jo tajā netika pieminēti arī palestīniešu upuri, lai gan DENK bija iesniegusi oficiālu prasību spīkerei Verai Bergkampai.

DENK pauda neapmierinātību arī ar to, ka piemiņas brīža organizēšanu ierosinājis Brīvības partijas līderis Gērts Vilders, kas stingri atbalsta Izraēlu un iestājas pret imigrāciju.

Tajā pašā laikā DENK jau iepriekš paudusi neapmierinātību ar Rites reakciju uz notikumiem Izraēlā, partijas līderim Stefanam van Bārlem kritizējot Izraēlas karogu izkāršanu pie valdības ēkām, kas, viņaprāt "neveicina deeskalāciju".

Viņš arī pieprasījis, lai Rite paziņotu, ka Izraēlas uzsāktā Gazas joslas blokāde esot kara noziegums, taču premjers DENK prasību noraidīja.

Savukārt BIJ1 vēlēšanu saraksta pirmais numurs Edsons Olfs paziņojis, ka notikumos Izraēlā esot vainojama Nīderlande un visa Eiropas Savienība (ES), jo tās gadiem ilgi atbalstījušas ebreju valsti.

"Hamas" uzbrukums Izraēlai izsaucis domstarpības arī nesen izveidotajā priekšvēlēšanu koalīcijā kurā kreisi centriskā Darba partija (PvdA) apvienojusies ar zaļajiem (GL).

Pēc tam, kad koalīcijas kandidāts uz premjerministra amatu Franss Timmermanss nosodījis "Hamas", šis jautājums var izsaukt konfliktu sestdien gaidāmajā abu partiju kopīgajā kongresā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu