Robežsardze notver ap 95% robežpārkāpēju, pārliecināts Pujāts (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts  vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas robežsardze kopumā notver ap 95% robežpārkāpēju, tomēr uz katra robežas kvadrātmetra robežsargu novietot nav iespējams, tādu vērtējumu pauda Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, komentējot situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

"Es aicinātu nerunāt par kādiem caurumiem. Robežsardze ar esošajiem līdzekļiem un resursiem patrulē un šogad jau no Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas robežsargi atturējuši 11 027 cilvēkus," uzsvēra Pujāts.

Ja ikdienā robežu mēģina nelikumīgi šķērsot pat simtiem cilvēku un robežsardzei uz to ir atbilstoši jāreaģē, tad, iespējams, kāda grupa var palikt nepamanīta, kamēr nav pilnībā aprīkota visa robeža.

Arī citu valstu robežsargiem neizdodas pilnībā novērst iekļūšanu un atsevišķām grupām tomēr izdodas neraugoties uz žogu iekļūt šajās valstīs, piemēram, parokoties zem žoga, klāstīja Pujāts, piebilstot, ka ne visās vietās pilnībā iespējams izbūvēt žogus, piemēram, ģeogrāfisko īpatnību dēļ.

"Procentuāli mēs notveram 95% pārkāpēju. Tomēr drīzumā stāsies spēkā bargāka kriminālatbildību par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un tam arī vajadzētu kalpot kā atturošam efektam," uzsvēra Pujāts.

Robežsardzei esot zināmas vājākās robežas vietas. Pēdējā laika vērojumi liecinot, ka pārkāpēji dominējoši mēģina šķērsot robežu vietās, kur nav pabeigta robežas infrastruktūra izbūve.

Attiecībā uz šonedēļ Kaplavas pagastā aizturēto imigrantu grupu Pujāts norādīja, ka viņi aizturēti vien aptuveni kilometru no valsts robežas un jau ir nosūtīti atpakaļ uz Baltkrieviju. Sociālajos tīklos iedzīvotāja ievietotais video, kurā redzama navigācijas ierīce ar potenciālo robežpārkāpēju vietu, neesot bijusi labākajā kvalitātē, lai arī citi sociālo tīklu lietotāji pārkāpēju atrašanās vietu bija sazīmējuši. Ņemot vērā šo gadījumu, Pujāts aicināja vispirms nekavējoties informēt robežsargus, nevis vispirms ievietot video sociālajos tīklos, jo sabiedrībai ir arī pienākums sadarboties ar robežsardzi.

"Robeža ir gara. Pēc informācijas saņemšanas ir vajadzīgs arī laiks, lai nekavējoties ierastos notikuma vietā," uzsvēra robežsardzes priekšnieks.

Jau ziņots, ka sociālajos medijos Valsts robežsardze trešdien vakarā izplatījusi paziņojumu par to, ka tā atsauc otrdien medijiem izsūtīto informāciju, kurā tostarp norādīts, ka robežsardze nevar apstiprināt, ka "šodien [otrdien] vai pēdējo dienu laikā būtu aizturējusi kādas apjomīgas valsts robežu nelikumīgi šķērsojušu cilvēku grupas, kas sasaistāmas ar video redzamo".

Iepriekš minētajā paziņojumā medijiem robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone tika apgalvojusi, ka otrdien sociālajos medijos izplatītajā video, kurā redzams, kā vairāk nekā 20 personu grupa pārvietojas gar kāda lauku ceļa malu, neesot iespējams identificēt nedz laiku, nedz vietu, kad uzņemts video.

Šāds robežsardzes paziņojums izpelnījās plašu kritikas vilni, sociālo mediju lietotājiem "palīdzot" robežsargiem noskaidrot, kur un kad filmēts video. Sociālo mediju lietotāji uzsvēruši robežsardzes neizdarību, nepaveicot "elementāras darbības", analizējot video, kurā bija redzams gan laika zīmogs, gan arī koordinātas. Iedzīvotāji uzsvēruši, ka noskaidrot konkrētu video filmēšanas vietu bijis iespējams vien pāris minūšu laikā.

Trešdien vakarā sociālajos medijos izplatītajā paziņojumā Valsts robežsardze apgalvo, ka ir veikusi padziļinātu situācijas izpēti, lai noskaidrotu notikuma apstākļus. "Pēc rūpīgas video analīzes un situācijas pārbaudes noskaidrots, ka robežsargi operatīvi reaģēja uz video redzamajām personām un Kaplavas pagastā apmēram vienu kilometru no valsts robežas aizturēja vairākas personu grupas, kopumā 29 personas, jau video uzņemšanas dienā," norādīja robežsardzē.

Personas pastiprinātas robežapsardzības sistēmas noteiktā regulējuma ietvaros jau tajā pat dienā esot atgrieztas uz izceļošanas valsti.

Kopumā šogad no Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas robežsargi atturējuši 11 027 cilvēkus, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā ir uzņemti 390 cilvēki.

Pērn visa gada laikā kopā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība septembra vidū nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu