Īrijas premjers apsūdz Izraēlu palestīniešu kolektīvā sodīšanā (22)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Īrijas premjerministrs Leo Varadkars
Īrijas premjerministrs Leo Varadkars Foto: Reuters/AFP/EPA/Scanpix

Izraēla ir iesaistījusies palestīniešu kolektīvā sodīšanā un tā nav tiesīga pārkāpt starptautiskās tiesības, Gazas joslā atbildot uz kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumu, ceturtdien paziņoja Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.

Īrijas valdības vadītājs arī aicināja atvērt humāno koridoru, lai varētu piegādāt palīdzību palestīniešiem Gazas joslā.

Izraēla ir bloķējusi pārtikas, ūdens un elektroenerģijas piegādes Gazas joslai, kā arī īsteno gaisa un artilērijas triecienus pret "Hamas" objektiem šajā teritorijā, atbildot uz "Hamas" uzbrukumu Izraēlai, kurā sestdien tika noslepkavoti vairāk nekā 1200 cilvēku.

Izraēlas triecienos Gazas joslā jau ir gājuši bojā vairāk nekā 1500 palestīniešu.

Izraēlas armijas preses sekretārs ceturtdien paziņoja, ka armija gatavojas sauszemes ofensīvai Gazas joslā, bet vēl nav dota pavēle par to.

Starptautiskās humānās tiesības aizliedz kolektīvi sodīt personu grupu par indivīda izdarītu noziegumu.

"Izraēlai ir tiesības aizstāvēties, bet Izraēlai nav tiesību darīt ļaunu. Izraēla ir valsts, kurai apkārt ir ienaidnieki, tādi brutāli mežonīgi grupējumi kā "Hamas" un "Hezbollah", tādas valstis kā Irāna, kurus bieži atbalsta islāma fundamentālisti un antisemīti visā pasaulē," sacīja Varadkars intervijā raidsabiedrībai RTE.

"Tātad Izraēla ir apdraudēta.

Viņiem ir tiesības aizstāvēties, bet viņiem nav tiesību pārkāpt starptautiskās humānās tiesības. Un es tiešām esmu nobažījies par to, ko šobrīd redzu notiekam Gazā.

Manuprāt, tas līdzinās kolektīvam sodam. Energoapgādes pārtraukšana, degvielas un ūdens piegāžu pārtraukšana nav tas veids, kā vajadzētu rīkoties cienījamai demokrātiskai valstij," sacīja Īrijas premjers.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu