Vai Somija pusgada laikā uzcēlusi žogu uz robežas ar Krieviju? (4)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāk nekā 1700 Facebook lietotāju dalījušies ar ziņu, ka Somija dažu mēnešu laikā uzcēlusi žogu uz austrumu robežas ar Krieviju. It kā aprīlī sāktais somu projekts pretstatīts Latvijai, kur robeža palikusi nenocietināta. Ierakstā par Somiju teiktais nav taisnība, jo žogs tur patlaban uzbūvēts tikai trīs kilometru garumā un ne tuvu nav pabeigts.

Ieraksta autors vēsta:

“Somija paziņo, ka ir pabeigusi žoga un nocietinājumu izbūvi ar Krieviju pusgadu pirms plāna. Somija žogu sāka būvēt šī gada aprīļa beigās. Uzminiet, kura robeža Eiropā ir palikusi nenocietināta?”

Šogad 28. februārī sākās Somijas austrumu robežas projekts. Kopējais robežas garums ar Krieviju 1340 kilometri. Šajā projektā izbūvēs žogu un novērošanas sistēmas 200 kilometru garā posmā jeb 15 procentos no kopējās Somijas-Krievijas robežas. Žoga mērķis būs uzlabot robežas novērošanu un novērst masveida imigrantu iesūtīšanu. Tas nepasargās no militāra uzbrukuma.

Foto: Foto: Robežas izbūves shēma. Avots: Somijas Robežsardze.

Projekta vadītājs Ismo Kurki no Somijas Robežsardzes e-pasta sarakstē ar Re:Check skaidroja, ka pašlaik pabeigta tikai projekta pilotprogramma. Proti, žogs uzcelts trīs kilometru garā posmā. Nākamajā fāzē paredzēts izbūvēt žogu 72 kilometru garumā. To plānots izdarīt 2024. un 2025. gadā, bet atlikušajos 125 kilometros – līdz 2026. gadam. Kurki arī piebilda, ka pēdējam posmam vēl nav atvēlēta nauda. Par to, ka Somijā žogu plānots pabeigt līdz 2026. gada beigām, nupat atkārtoti ziņoja arī Latvijas sabiedriskie mediji (šeit).

Kontekstam jāmin, ka Latvija uz savas robežas ar Krieviju līdz šim uzbūvējusi 99 kilometru garu žogu. Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ziņo, ka vēl jāizbūvē 180 kilometri, no kuriem 57 ir prioritārais posms. “Plānots, ka žoga izbūve varētu tikt noslēgta līdz 2024. gada beigām, savukārt pārējās infrastruktūras izbūve ir plānota līdz 2025. gadam,” minēts septembra beigās publicētā VNĪ preses relīzē.

Savukārt uz robežas ar Baltkrieviju līdz augusta beigām žogs bija izbūvēts 72 km garumā (kopējais robežas garums ir 173 km). Līdz šā gada beigām paredzēts pabeigt žoga būvi visā sauszemes posmā (aptuveni 120 km), bet līdz nākamā gada vasarai vēl aptuveni 30 km posmā gar mazajām upītēm un ezeriem, informē par to atbildīgā akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”. * Robežas izbūve ar Baltkrieviju tika sākta jau pirms vairākiem gadiem, bet to apturēja pēc 2019. gada Valsts kontroles ziņojuma par iespējamiem pārkāpumiem iepirkuma procesā. Vēlāk žoga izbūve tika atsākta, taču darbi dažādu iemeslu dēļ norit ar kavēšanos, tajā skaitā tāpēc, ka bijušas grūtības piesaistīt apakšuzņēmējus.

Secinājums: Latvijā iecerētā žoga izbūve būtiski kavējas, taču nav tiesa, ka Somijā žogs uz robežas ar Krieviju jau pabeigts. Somija žogu sāka būvēt februāra beigās. Patlaban tas uzsliets tikai trīs kilometru garā posmā, bet pārējos 197 kilometrus plānots pabeigt līdz 2026. gada beigām. Somija pašlaik plāno būvēt žogu tikai 200 km garā posmā, nevis uz visas 1340 kilometru garās robežas ar Krieviju.

* Precizējums. 11.10.2023 labota rindkopa par Latvijas-Baltkrievijas robežas izbūves plāniem saskaņā ar akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” aktualizēto informāciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu