Izraēlas ziemeļu robeža ar Libānu ir viena no neprognozējamākajām vietām aktuālajā konflikta uzliesmojumā, kas 7. oktobrī sākās ar palestīniešu teroristu grupējuma “Hamas” uzbrukumu Izraēlai. Līdzīgi kā iepriekšējos izraēliešu–palestīniešu konflikta saasinājumos, pastāv risks, ka no ziemeļiem Izraēlai varētu uzbrukt arī reģiona lielākais paramilitārais grupējums “Hezbollah”, kam ir daudzkārt lielāka cilvēkresursu, bruņojuma un finansiālā kapacitāte nekā “Hamas”.

Apzinoties konflikta eskalācijas riskus, jau uzreiz pēc apjomīgā “Hamas” uzbrukuma valsts dienvidos Izraēla nosūtīja papildu bruņotos spēkus un tankus arī uz ziemeļiem. Kaut gan “Hezbollah” nav atklāti iesaistījušies “Hamas” uzbrukumā, pagājušās svētdienas pēcpusdienā raķešu sirēnas skanēja arī Izraēlas ziemeļos, un “dzelzs kupols” iznīcināja piecas no deviņām no Libānas teritorijas izšautajām raķetēm.

“Hezbollah” apgalvo, ka pagaidām pieturas pie nerakstītajiem “spēles noteikumiem”, tikai atbildot uz Izraēlas uzbrukumiem Libānas teritorijai un grupējuma kaujiniekiem, tomēr pēdējās nedēļas laikā apšaudēs robežas abās pusēs gājuši bojā vairāki cilvēki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X