VDD Latvijas informatīvajā telpā konstatējis atsevišķus pret Izraēlu vērstus izteikumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kopš teroristiskās organizācijas "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Valsts drošības dienests (VDD) Latvijas informatīvajā telpā ir konstatējis atsevišķus pret Izraēlas tautu vērstus izteikumus, atzina dienestā.

Šādi izteikumi galvenokārt ir fiksēti komentāros krievu valodā un VDD vērtējumā līdzinās Kremļa propagandas vēstījumiem par karu Ukrainā.

VDD atgādināja, ka antisemītiska rakstura izteikumi var tikt vērtēti Krimināllikuma izpratnē, proti, kā darbība, kas vērsta uz nacionālā vai etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Saistībā ar antisemītiskiem izteikumiem VDD kopš "Hamas" uzbrukuma Izraēlai kriminālprocesus nav sācis.

Tāpat dienestā atgādināja, ka Krimināllikumā ir paredzēta atbildība par terorisma publisku slavināšanu un attaisnošanu, publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī terorismu slavinoša, attaisnojoša un uz terorismu aicinoša satura materiāla izplatīšanu.

Ņemot vērā minēto, par teroristiskās organizācijas "Hamas" veikto uzbrukumu civiliedzīvotājiem publisku slavināšanu vai attaisnošanu personām likumā noteiktajā kārtībā var tikt piemērota kriminālatbildība. Atkarībā no nodarījuma sods var variēt no naudas soda līdz brīvības atņemšanai līdz pieciem gadiem.

VDD vērsa uzmanību, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli. Lemjot par nepieciešamību sākt kriminālprocesu, VDD vērtē ne tikai publicēto saturu, bet arī tādus faktorus kā konteksts, situācija, personas nolūks, motivācija, aktivitāšu sistemātiskums, apjoms un radītais apdraudējums.

Šogad VDD sācis divus kriminālprocesus uz aizdomu pamata par terorisma publisku slavināšanu un attaisnošanu. Minētie kriminālprocesi ir sākti jau vasarā un ar pašreizējiem "Hamas" uzbrukumiem nav saistīti.

Viens no VDD darba virzieniem ir personu radikalizēšanās gadījumu konstatēšana, lai savlaicīgi novērstu personu potenciāli radīto apdraudējumu.

VDD apstiprināja, ka VDD pievērš uzmanību izteikumiem interneta vidē, kas var liecināt par radikalizēšanos. 

VDD arī apstiprināja, ka VDD informatīvajā telpā ir konstatējis ne tikai pret Izraēlas iedzīvotājiem, bet arī pret palestīniešiem vērstus izteikumus. Katrs šāds gadījums tiek vērtēts individuāli. Patlaban izvērtētajos gadījumos VDD nav konstatējis likumā noteikto pamatu kriminālprocesa uzsākšanai.

Tāpat VDD informēja, ka terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems, un dienesta rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību to tuvākajā laikā paaugstināt.

7.oktobrī "Hamas" no Gazas joslas uz Izraēlu palaida tūkstošiem raķešu, pārkāpa robežu un sāka zvērīgu slaktiņu Izraēlas dienvidu kopienās un mūzikas festivālā, nogalinot vairāk nekā 1300 un ievainojot 3391 cilvēku. Izraēla paziņojusi, ka teroristu gūstā ir 155 cilvēki, kuri tika sagrābti 7.oktobra uzbrukuma laikā.

Izraēlas armija atbildējusi ar "Hamas" saistītu mērķu bombardēšanu Gazas joslā. Līdz šim bombardēšanā nogalināti vismaz 2329 cilvēki, svētdien paziņojusi palestīniešu veselības ministrija.

Vienlaikus simtiem tūkstošu palestīniešu devušies uz anklāva dienvidiem, glābjoties no gaidāma Izraēlas sauszemes iebrukuma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu