Slovākijā atklājušās jaunas detaļas par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās

TVNET/LETA/EURACTIV
CopyLinkedIn Draugiem X
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Yaroslav Makar/Shutterstock

No Slovākijas izraidīta persona, kas, uzdodoties par diplomātu, mēģināja ietekmēt Slovākijas vēlēšanu rezultātus par labu Krievijai, paziņojis Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Vlačovskis.

Bijušais aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs norādījis, ka tā ir tikai aisberga virsotne.

Vlačovskis par šo situāciju sīkāk pastāstījis intervijā laikrakstam "Denník N", norādot, ka viss nācis gaismā, pateicoties slepenā dienesta darbam. "Šim diplomātam vai personai ar diplomātisko aizsegu šeit bija labi attīstīts sadarbības partneru tīkls, un viņš mēģināja ietekmēt sabiedrisko domu un situāciju pirms vēlēšanām," norādījis Vlačovskis.

30.septembrī notikušajās Slovākijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarēja bijušā premjerministra Roberta Fico vadītā partija "Smer", kas tika izslēgta no Eiropas Sociālistu partijas (EPS), jo Fico uzstāj uz militārās palīdzības pārtraukšanu Ukrainai. Arī Fico retorika ir izteikti prokrieviska. Piemēram, Fico pagājušajā nedēļā publiskotā ierakstā atkal izteicās, ka kara saknes Ukrainā meklējamas 2014.gadā, kad "ukraiņu fašisti nogalināja krievu tautības civiliedzīvotājus".

Komentējot situāciju, Nadjs norādījis, ka Krievijas iejaukšanās Slovākijas politikā ietver prokrievisku mediju un "troļļu fabriku" finansēšanu, pašvaldību slepenu finansēšanu visā Slovākijā un "ievērojamu Krievijas slepeno dienestu iesaisti".

Pirms vēlēšanām Krievijas ārējā izlūkdienesta vadītājs Sergejs Nariškins paziņoja, ka liberālā partija "Progresīvā Slovākija" esot ASV aģenti un ka Vašingtona esot "palielinājusi savu iejaukšanos Slovākijas iekšpolitiskajā situācijā". Savukārt Slovākija apsūdzējusi Maskavu par iejaukšanos vēlēšanās un izsaukusi Krievijas vēstnieku Igoru Bratčikovu attiecīga protesta izteikšanai.

Vlačovskis uzsvēris, ka Slovākija nav ieinteresēta šāda veida darbībās un vienmēr aizstāvēsies un rīkosies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu