Valdība neplānoja likt deklarēt mazbērnu pārskaitīto naudu “maizes doniņai” (14)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Visiem pensionāriem būs jādeklarē ienākumi, tajā skaitā no tuvākajiem radiniekiem saņemtā nauda par “maizes doniņu”. Tā maldina kāda Facebook ierakst autors, ar kura rakstīto trīs dienu laikā dalījušies gandrīz pieci tūkstoši cilvēku. Tā nav taisnība. Valdībā atbalstītā, bet tagad atsauktā vispārējā ienākumu deklarēšana paredzēja, ka pensija līdz 500 eiro mēnesī nebūtu jādeklarē. Tāpat nebūtu jādeklarē bērnu, mazbērnu un citu tuvāko ģimenes locekļu pārskaitītā nauda, ja tā nepārsniedz 10 tūkstošus eiro gadā.

Šogad 9. oktobrī Ministru kabinets atbalstīja grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tie paredzēja ieviest vispārēju ienākumu deklarēšanu. Proti, no 2025. gada fiziskām personām būtu jādeklarē ienākumi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā deklarēšanas sistēmā. Pret ēnu ekonomiku vērstais projekts izpelnījās sociālo mediju lietotāju un vairāku opozīcijas partiju kritiku. Pirms likumprojektu paspēja izskatīt Saeimā, premjere Evika Siliņa (JV) paziņoja, ka to nodos atkārtotai saskaņošanai un grozījumi būs jāpārstrādā, “lai novērstu iedzīvotāju apgrūtināšanu ar nevajadzīgu birokrātiju”.

Facebook ierakstā teikts:

“No 2024. g. 1. janvāra pensionāriem būs jāiesniedz ienākumu deklarācijas! Tāpat būs jāuzrāda ”dāvanas”. Tātad, ja bērni vai mazbērni mammai vai omītei ieskaitīs kādu naudiņu, lai sanāk maizes doniņai vai jaunai jaciņai, tad būs jānovelk nodoklis par tiem dažiem eiro.”

Ieraksts ir maldinošs.

Pirmkārt, grozījumu projekts paredzēja, ka pensija nebūtu jādeklarē, ja tā gadā nepārsniegtu 6000 eiro jeb mēnesī 500 eiro un šis pensionārs, piemēram, nesaņem ienākumus arī no algota darba. Pēc Oficiālās statistikas portāla datiem pērn līdz 500 eiro vecuma pensiju saņēma 58% pensionāru. Tātad lielai daļai pensionāru ienākumi nebūtu jādeklarē.

Otrkārt, nebūtu jādeklarē ar IIN neapliekami ienākumi no laulātā un personām, ar kurām saista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, ja šie ienākumi gadā kopā nepārsniegtu 10 000 eiro. Šie radinieki ir vecāki un bērni (1. pakāpe), vecvecāki, mazbērni, brāļi un māsas (2. pakāpe) un vecvecāku vecāki, vecāku brāļi un māsas un viņu bērni (3. pakāpe). Tātad ierakstā minētās no bērniem vai mazbērniem saņemtās dāvanas un nauda “maizes doniņai vai jaunai jaciņai” būtu jādeklarē tikai, ja tā pārsniegtu desmit tūkstošus.

Facebook ieraksta autors turpina:

“Ašeradens jau startēja ar domu, ka vajag izbeigt skaidras naudas darījumus – visu tikai caur banku, lai var redzēt, cik, kam, kas sakrāts.”

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) iepriekš ir paudis ieceri ēnu ekonomikas mazināšanai ierobežot skaidras naudas apriti. Tas varētu notikt, piemēram, ierobežojot tās iemaksu bankomātos vai ieviešot samaksu par darbu tikai elektroniski. Re:Check neatrada, ka viņš būtu aicinājis no tās atteikties.

Secinājums: Finanšu ministrijas izstrādātie likuma grozījumi paredzēja, ka nevajadzētu deklarēt ar IIN neapliekamus ienākumus no tuvākajiem radiniekiem, ja tie gadā kopā būtu līdz 10 000 eiro. Proti, ja tuvs radinieks pārskaita naudu, piemēram, maizes nopirkšanai, tad to nevajadzētu deklarēt. Re:Check neatrada, ka finanšu ministrs Ašeradens būtu aicinājis izbeigt skaidras naudas darījumus.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu