Piektdien Francijā pastrādātā skolotāja slepkavība notikusi "Islāma valsts" vārdā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vīrietis, kurš pagājušajā nedēļā Francijā noslepkavoja skolotāju, videoierakstā pirms uzbrukuma paziņojis, ka darbojies grupējuma "Islāma valsts" vārdā, otrdien, 17. oktobrī, atklājis lietai tuvu stāvošs avots.

20 gadus vecais Mohameds Mogučkovs, kurš uzbrukuma laikā izkliedza islāmistu tradicionālo saukli "Allahu akbar!" (Dievs ir visuvarens), pirms uzbrukuma ierakstīja video, kurā garāmejot pieminējis arī palestīniešu kaujinieku gruējuma "Hamas" 7.oktobrī sarīkoto uzbrukumu Izraēlai, piebilda avots.

Mogučkovs piektdien Arasā, kur ir lielas ebreju un musulmaņu kopienas, ar vairākiem nažiem sarīkoja uzbrukumu licejā, kur noslepkavoja skolotāju un ievainoja trīs citus cilvēkus. Skolēni incidentā necieta.

Mogučkovs ir dzimis Krievijas Ingušijas republikā un Francijā ieradās piecu gadu vecumā. Viņš jau iepriekš Francijā bija atzīts par iespējamu drošības apdraudējumu, tādēļ Francijas iestādes veica elektronisku un fizisku viņa uzraudzību. Viņa tēvs, kurš arī tika uzraudzīts, 2018.gadā tika deportēts.

Pēc uzbrukuma Francijā tika uzsludināts visaugstākais trauksmes līmenis un drošības uzturēšanā iesaistīti 7000 karavīru.

Vakar Arasā tika evakuēta skola, jo bija saņemti spridzināšanas draudi, kas izrādījās viltus trauksme.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir uzdevis ministriem "iemiesot valsti, kas ir nežēlīga pret visiem, kuri kultivē naidu un teroristu ideoloģiju", pirmdien žurnālistiem sacīja viens no prezidenta padomniekiem. Vēlāk Makrons platformā "X" paziņoja, ka skolas arī turpmāk būs aizsargsiena pret ekstrēmismu un patvērums skolēniem un visiem, kas tur strādā.

Makrona birojs paziņoja, ka viņš ceturtdien apmeklēs Arasā nogalinātā skolotāja bēres.

Iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns pirmdien paziņoja, ka kopš 7.oktobra, kad "Hamas" sāka uzbrukumu Izraēlai, par antisemītiskiem aktiem vai atbalsta paušanu terorismam Francijā ir aizturēti 102 cilvēki.

Makrons ir aicinājis policiju pārskatīt lietas par radikalizētiem cilvēkiem, kurus varētu izraidīt. Darmanēns sacīja, ka tiks pārskatītas 193 šādas lietas.

Makrons ir licis Darmanēnam īpaši pievērsties "jauniem vīriešiem vecumā no 16 līdz 25 gadiem no Kaukāza", sacīja prezidenta palīgs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu