Putins no Sji saņem kārtējo tukšo frāzi par "politiskās uzticēšanās" padziļināšanos (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas autokrāts Sji Dzjiņpins, tiekoties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, trešdien paziņojis, ka "savstarpējā politiskā uzticēšanās" starp abām valstīm nepārtraukti padziļinās, vēsta Pekinas mediji.

Viņš arī aicinājis Ķīnu un Krieviju kopīgiem spēkiem "aizsargāt starptautisko godīgumu" un taisnīgumu, vēsta valsts ziņu aģentūra "Siņhua", atzinīgi novērtējot abu valstu "ciešo un efektīvo stratēģisko koordināciju".

"Divpusējās tirdzniecības apjoms ir sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, kas virzās uz abu pušu izvirzīto mērķi - 200 miljardiem ASV dolāru," piebildis Sji.

Ķīnas līderis arī norādījis, ka pēdējo desmit gadu laikā viņš ar Putinu ticies "42 reizes un izveidojis labas darba attiecības un dziļu draudzību".

Putins tikšanās laikā norādījis, ka "pašreizējos grūtajos laikos nepieciešama cieša politiskā koordinācija" starp abām valstīm, ziņo aģentūra "Reuters".

Lai arī Ķīna savā retorikā it kā ieņem neitrālu pozīciju un atturas publiskajos paziņojumos paust skaidru atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā, tā arī atturas balsot par ANO rezolūcijām, kas nosoda Krievijas agresiju. Šogad izskanējušas ziņas, ka Ķīnas uzņēmumi tirgo aprīkojumu, ko Krievija izmanto karā, piemēram, bruņuvestes un dronus, kam ir gan civils, gan militārs pielietojums.

Neskatoties uz to, Krievijas un Ķīnas līderu tikšanās līdz šim vainagojušās tikai ar dažādi interpretējamām frāzēm par "draudzību bez robežām", bet bez konkrētiem solījumiem.

Ķīna šonedēļ rīko Jostas un ceļa iniciatīvas projekta, ko Pekina izmanto, lai vairotu globālo ietekmi, forumu, un tajā tiks uzņemti 130 valstu vadītāji.

Otrdienas vakarā Sji rīkoja banketu sabraukušajiem valstu līderiem.

Putins ir ielūguma saraksta galvgalī, un Krievijas līderim šis ir pirmais ceļojums uz kādu no pasaules lielvalstīm kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un tam sekojušās Maskavas nonākšanas starptautiskajā izolācijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu