Ancene var! Kā ancenieši īstenoja sapni par atpūtas dārzu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs

Ancene ir pavisam neliels ciemats Sēlijas vidienē ar aptuveni 140 iedzīvotājiem. Te nav nevienas pašvaldības iestādes, toties šeit dzīvo fantastiski uzņēmīgi cilvēki. Tā vietā, lai čīkstētu un gaustos par grūto dzīvi, ancenieši ir apvienojušies stiprā kopienā, izveidojuši biedrību “Kopā-2” un paši aktīvi līdzdarbojas, lai padarītu savu ciematu skaistāku.

Pērn “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku” anceniešu iesniegtais projekts tika atzīts par vienu no trīs uzvarētājiem, iegūstot 10 000 eiro finansējumu idejas īstenošanai. Sarunā ar Ancenes kopienas pārstāvi Santu Ašaku uzzinājām vairāk par projektu un tā realizāciju.

Kā anceniešiem radās ideja piedalīties projektu konkursā?

Ideja par pieteikšanos konkursā pie mums atsanāca pavisam organiski – kad bijām pamanījuši sociālajos tīklos un portālā TVNET izsludināto konkursu, vienā no biedrības sapulcēm nolēmām, ka būtu muļķīgi palaist garām šādu iespēju.

Kāda bija jūsu izlolotā projekta ideja un mērķis?

Vēlējāmies radīt atpūtas vietu, kas būtu saistoša un noderīga Ancenes pagasta kopienas dažādām vecumu un interešu grupām. Mūsu izsapņotā atpūtas parka ieceri nosacīti var iedalīt četrās daļās:

  • Izzinoša taka ar Latvijā sastopamu meža zvēru attēliem un īsu aprakstu par katru dzīvnieku, kā arī nelielu aktivitāti ar uzdevumu saistībā ar konkrēto dzīvnieku. Piemēram, “parādi, cik augstu lec zaķis”.
  • Aktīvo šķēršļu josla no dabīgiem materiāliem, kur lēkt, līst, rāpties, trenējot izveicību un balansu;
  • Romantiska atpūtas vieta ar pergolas tipa lapenīti, soliem un galdiem;
  • Ugunskura vieta ar ugunskura katla statīvu un pašu katlu zupu un sautējumu vārīšanai brīvā dabā, piemēram, lai pabarotu talciniekus pagasta talkas dienās.

Tā kā līdz šim Ancenes ciemā nebija nevienas publiskas ārtelpas atpūtas vietas vai parka, kur pulcēties un vienkārši atpūsties vai bērniem izskrieties, tad

var teikt, ka, realizējot šo projektu, mums ir izdevies nošaut četrus zaķus ar vienu šāvienu.

Kā notika projekta realizācija? Vai ir izdevies īstenot visu iecerēto?

Savas idejas realizācijai bijām noskatījuši vecu ābeļdārzu, kas bija nedaudz piemirsts, skumjš un aizaudzis. Līdz šim tur rudeņos mieloties ar āboliem nāca arī meža iemītnieki – stirnas un zaķi. Kad nodibinājām Ancenes kopienu un sākām rosīties, rudens un pavasara talkās sakopām šo novārtā pamesto ciemata nostūri – kokiem tika izzāģēti zari, regulāri pļāvām zāli.

Foto: Privātais arhīvs

Tā kā šis zemesgabals pieder pašvaldībai, uzzinot, ka esam uzvarējuši konkursā un ieguvuši finansējumu, vispirms devāmies uz novada domi, lai iegūtu atļauju realizēt projektu ābeļdārza teritorijā. Paralēli veicām cenu aptaujas ieplānotajiem darbiem, lai apzinātu izdevīgākos piedāvājumus. Tālāk jau sekoja pasūtījumu veikšana, saskaņošana, piegāde, uzstādīšana, teritorijas labiekārtošana un citi darbi –

ļoti daudz paveicām pašu spēkiem.

Tiesa, laikapstākļu un citu specifisku faktoru iespaidā šogad vēl nepaguvām izbruģēt ugunskura vietu ar laukakmeņiem – to plānojam paveikt pavasarī.

Oktobra sākumā jau notika parka atklāšanas pasākums, kura laikā bērni sacentās vairākos stafešu veidos. Pa "Meža taku" tika iets mazās raganiņas pavadībā, iemēģinājām arī zupas vārīšanu ugunskura katlā. Ļoti priecājāmies par sirsnīgo Māras Upmanes-Holšteines klātbūtni šajā mums nozīmīgajā dienā un dažu dziesmu veltījumu anceniešiem!

Šajā atpūtas dārzā arī turpmāk rīkosim talkas, nelielus pasākumus, ir arī turpmāki plāni, kā vēl papildināt jau tapušo.

Cilvēki nāk – jauno atpūtas vietu apmeklē gan pieaugušie, gan bērni, izrāda interesi – tas arī bija būtiskākais mūsu sākotnējā iecerē!

Kas bija visgrūtākais visā procesā?

Pašu smagais darbs.

Kā darbs pie kopējā projekta īstenošanas ir ietekmējis Ancenes kopienu?

Kā jau minēju, šī tiešām ir fantastiska iespēja saliedēt kopienas cilvēkus. Ir tapusi jauna, skaista, dažādām vecumu un interešu grupām interesanta vieta pašā Ancenes sirdī. Ciema cilvēki šeit var satikties, atpūsties, aprunāties, apmainīties ar pieredzi.

Īpaši jauno atpūtas vietu ir iemīļojuši mazie ancenieši – siltajās dienās Ancenes dārzs zumēja no bērnu čalām un smiekliem.

Arī tuvējo māju četrkājainie mīluļi ir izrādījuši interesi par dzīvnieku attēliem dārzā – ir jautri noskatīties, kā, aizstāvot savu teritoriju, suņi sabož spalvu un dusmīgi rej uz lāča vai meža cūkas maketu.

Foto: Privātais arhīvs

Tagad ar lepnumu varam arī vest izrādīt ciema jauno atpūtas vietu ciemiņiem un tūristiem, kas brauc pieredzes apmaiņas braucienos uz mūsu Viedo ciemu Anceni! Ja vien būs finansiālas iespējas, turpināsim labiekārtot un attīstīt ciema sociālo dzīvi.

Ko jūs ieteiktu tiem, kas vēl nav izlēmuši, vai piedalīties šī gada konkursā?

Obligāti piedalieties! Mēs neticējām, ka spēsim gūt uzvaru projektu konkursā visas Latvijas mērogā, turklāt tik lielā konkurencē, bet mēs darījām un mums tas izdevās! Esam neizsakāmi pateicīgi projektu konkursa organizatoriem un iesaistītajiem par šādu iespēju.

Foto: Ancenes dārzs

***

Arī tu vari padarīt savu pilsētu skaistāku! Ikviens ir aicināts iesniegt savu projektu "Mežpils" oficiālajā interneta vietnē līdz 30. novembrim. Trīs no pieteiktajiem projektiem saņems finansējumu līdz 10 000 eiro vērtībā savu ideju realizēšanai. Kas zina, iespējams, tas būsi tieši tu!

Iedvesmai šeit vari aplūkot trīs "Dari savu pilsētu labāku 2022" realizētos projektus, kuri ieguva finansējumu, piedaloties pērnā gada konkursā.

Raksts tapis sadarbībā ar “Mežpils alu”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu