Latvija varētu kļūt par vienu no Eiropas precīzijas medicīnas centriem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latvija varētu kļūt par vienu no Eiropas precīzijas medicīnas centriem, secināts starptautiskajā Precīzijas medicīnas tīklošanās forumā.

Šis forums ir viens no instrumentiem, lai apzinātu kompetences biomedicīnā un Latvijas zinātniskā kapacitāte rezultētos komercializējamos produktos vai sadarbības projektos, kas stiprina veselības aprūpi.

Pasākuma laikā noslēgti sadarbības līgumi un gatavību turpināt attīstīt precīzijas medicīnu apliecināja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), Rīgas vicemēre Linda Ozola ("Kods Rīgai"), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktors Ņikita Kazakevičs, kā arī globālo kompāniju "Novartis", "EUSA Pharma", "Roche" un "Illumina" pārstāvji.

Latvijas speciālistu zināšanas un ārstu kompetenci, kā arī iesaisti starptautiskos projektos foruma runātāji uzsvēra vairākkārt. Farmācijas uzņēmuma "Novartis" partneris, galvenais pētnieks Somijas akadēmijā un Helsinku Universitātē Simons Pfisterers norādīja, ka precīzijas medicīnas iespējas strauji attīstās, tāpēc jo īpaši svarīgi meklēt piemērotākos veidus, kā šo attīstību izmantot, lai efektīvi palīdzētu pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

"Precīzijas pieeja onkoloģijā ir sastopama gana bieži, tomēr, ja runājam par kardioloģiju un sirds un asinsvadu veselību kopumā, tad šeit aina ir citādāka. Fakts, ka Latvijā par to sāk runāt, jau ir būtisks solis uz priekšu izpratnes veicināšanā un pieejas attīstībā. Piemēram, Helsinku Universitātes pētnieku izstrādātā tehnoloģija ļauj iegūt datus par to, kā bioloģiskās variācijas ietekmē lipīdu līmeni pazeminošas terapija rezultātus. Tas, savukārt, ļauj ārstiem savlaicīgi noteikt pacientus, kam parastā terapija nebūs efektīva un jau agrīni uzsākt izmantot jaunas paaudzes inovatīvas zāles hiperholesterinēmijas ārstēšanai un sirds slimību prevencijai," viņš sacīja.

Lai šādi risinājumi tiktu radīti, Latvijā ir būtiski risināt starpdisciplinārus pētniecības izaicinājumus. PMNET pasākuma laikā tika parakstīts vienošanās protokols par pētniecības platformas "BioMedPharm" izveidošanu biomedicīnas virziena attīstībai Latvijā. Tajā spēkus apvienojušas sešas Latvijas vadošās biomedicīnas pētniecības organizācijas - Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Universitāte, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", Rīgas Stradiņa universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte.

"BioMedPharm" misija ir uzlabot terapijas pieejamību, tādējādi samazinot mirstības un saslimstības rādītājus, kā arī veicināt sabiedrības vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanu. Savā darbībā platformas dalībnieki koncentrēsies uz zāļu, to transportformu un vakcīnu ražošanas tehnoloģiju izstrādi, zāļvielu pārprofilēšanu, jaunu zāļvielu atklāšanas un attīstības pētījumiem, kā arī uz jaunu biomarķieru identificēšanu un precīzijas medicīnas risinājumu ieviešanu.

"BioMedPharm" mērķis ir ne tikai izstrādāt nozīmīgus ārstēšanas risinājumus pacientiem, bet arī atbalstīt Latvijas farmācijas nozari tās virzībā uz globālās konkurētspējas nostiprināšanu. "BioMedPharm" došot ieguldījumu arī jaunu zināšanu radīšanā, risinot fundamentālās pētniecības problēmas.

Ekonomikas ministrijas paneļdiskusijā "Viedā specializācija biomedicīnā", piedaloties vadošajām pētnieciskajām organizācijām, tika definēti praktiski soļi turpmākai precīzijas medicīnas attīstīšanai. Secināts, ka primāri jāturpina darbs pie Biobanku likuma un Datu otrreizējās izmantošanas likuma, lai ļautu medicīnas datus izmantot pētniecībā, vienlaikus ievērojot datu drošības prasības. Svarīgi esot arī uzlabot intelektuālā īpašuma tiesību juridisko ietvaru attiecībā uz valsts universitātēm, salāgojot to ar pētnieku interesēm un veicinot zinātnes komercializāciju. Diskusijā tika nolemts turpināt sadarbību lai izveidotu atvērtā tipa laboratorijas.

Latvijas zinātnisko kapacitāti stiprinās arī sadarbība ar Karolinskas institūtu (Zviedrija) un Oslo Universitātes slimnīcu, ar ko, vienojoties par kopīgu darbu Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centram, piesaistot kā partnerus Bērnu slimnīcas fondu un Latvijas bērnu onkoloģijas fondu, tika noslēgts memorands par "Latvijas bērnu ļaundabīgo audzēju biobankas" attīstīšanu. Šāda biobankas pilnveidošana dos iespēju kvalitatīvai bioloģisko paraugu un datu vākšanai un uzglabāšanai, uzlabojot diagnostiku un ārstēšanu bērniem ar onkoloģiskām slimībām, kā arī paplašinās Latvijas zinātnieku pienesumu starptautiskos vēža pētījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu