Gulbene var! Kā gulbenieši tika pie viedā sola un velo apkopes stacijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pērn “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku” gulbeniešu iesniegtais projekts tika atzīts par vienu no trīs uzvarētājiem, iegūstot 10 000 eiro finansējumu idejas īstenošanai. Sarunā ar Gulbenes novada pārstāvi Sabīni Jefimovu uzzinājām vairāk par projektu un tā realizāciju.

Kā gulbeniešiem radās ideja piedalīties konkursā?

Projekta pieteikums tika izveidots un iesniegts, sadarbojoties divām Gulbenes novada pašvaldības iestādēm – zinot bibliotēkas ideju par viedo uzlādes un velo apkopes solu, to iesniegt “Mežpils alus” konkursā rosināja Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs".

Vēlējāmies Gulbenes pilsētas centrā ieviest pirmo viedo uzlādes solu un velo apkopes staciju. Šāda veida iekārtas jau ir citur, bet tas nenozīmē, ka tā nav lieliska ideja un jaunums mūsu mazpilsētā.

Šādi risinājumi iedzīvotāju vidū tiek novērtēti, jo tie uzlabo sabiedrības dzīvi, piedāvājot ērtus un modernus pakalpojumus – nepiemērotā brīdī izlādējies telefons vai tukša velo riepa ir viegli novēršamas problēmas, ko ikviens var paveikt pats ārpus mājas.

Projekta realizācija sniedz ne tikai praktiskas priekšrocības, bet arī veicina uzskatus un rīcību, kas vērsti uz vides aizsardzību, ar lielāku cieņu izturoties pret dabu un resursiem.

Šai domāšanai arī nāk līdzi veselīgs dzīvesveids un veselīga, videi draudzīga atpūta, veicinot sociālo mijiedarbību un kopienas saiknes, kas ir svarīgas pilsētas dzīvē.

Ieskicējiet, kā notika projekta realizācija.

Strādājot bibliotēkā, projektu darbs ir daļa no ikdienas, tomēr šāda projekta pieredze mums bija pirmo reizi. Jāteic, ka šis projektu konkurss tiek realizēts ļoti kvalitatīvi un profesionāli, izveidojot darba grupu, kas izprot ideju un tās nepieciešamību, ar pieredzi un profesionalitāti piedāvājot labākos risinājumus.

Viedā sola un velo apkopes stacijas uzstādīšana.
Viedā sola un velo apkopes stacijas uzstādīšana. Foto: Publicitātes foto

Mūsu gadījumā pēc uzvaras pirmo reizi tiekoties ar konkursa organizatoriem, izskanēja jautājums, kā tieši mēs vēlamies realizēt savu ideju – saņemt finansējumu un darboties pašu spēkiem, uzņemoties pilnu atbildību par rezultātu, vai uzticēties “Mežpils alus” komandai, kas, piesaistot attiecīgus speciālistus, soli pa solim to paveic mūsu vietā?

Atskatoties uz paveikto, apzināmies, ka uzticēšanās mežpiliešiem bija mūsu labākais lēmums, jo tika piesaistīti speciālisti, kuriem jau bija pieredze līdzīgos projektos, tādēļ projekta realizācija noritēja gludi un bez aizķeršanās.

Turklāt mums nebija sajūtas, ka esam atstāti ārpus notiekošā, jo katra darbība tika iepriekš izrunāta un saskaņota, sākot no viedā sola skices izstrādes līdz tehniskajai specifikācijai un sola uzstādīšanai pilsētvidē.

Viedā sola un velo apkopes stacijas uzstādīšana.
Viedā sola un velo apkopes stacijas uzstādīšana. Foto: Publicitātes foto

Iesaistītajām pusēm sadarbojoties, projekts ir pilnībā realizēts – viedais sols ir radis savu vietu Gulbenes centrā. Tas ir novietots pie Gulbenes novada bibliotēkas ēkas, netālu no kafejnīcas, veikaliem un pilsētas centrālā skvēra.

Ņemot vērā, ka ideja par funkcionālo solu radās Gulbenes novada bibliotēkas kolektīvam, apzināti izraudzījāmies vietu pie bibliotēkas, lai radītu vēl vienu iemeslu cilvēkiem atrasties bibliotēkas tuvumā.

Būtiski, ka tas ir mūsu tuvumā, jo, realizējot šo ideju, apzinājāmies, ka tā mūsu kolektīvam turpmāk būs jāpieskata un jāuztur. Un tieši to mēs arī darām: sekojam līdzi, lai nav bojājumu, lai esošais aprīkojums vienmēr funkcionētu. Ja tā nav, tad laicīgi pamanām un savedam to atkal darba kārtībā.

Vai ir izdevies īstenot visu iecerēto?

Aizvien esam pārliecināti, ka ideja par viedo solu bija un ir lieliska! Tiesa, soliņa tehniskais un vizuālais risinājums atšķiras no tā, kā mēs – idejas autori – to sākotnēji bijām iztēlojušies. Tā kā neesam tehnisko zinātņu speciālisti, mūsu vīzija bija vienkāršota, balstoties uz līdz šim redzēto un piedzīvoto, proti, – iesākumā mēs vizualizējām, ka tiks ierīkots soliņš ar uzlādes iespēju un blakus tam izvietota atsevišķa velo apkopes stacija, kas ir jau gatava nopērkama interneta vidē.

Sākotnējās ieceres vizualizācija.
Sākotnējās ieceres vizualizācija. Foto: Publicitātes attēls

Tā kā "Mežpils alus" konkurss ir ar kvalitātes zīmi, tad rezultātā Gulbenes viedais sols ir patiešām unikāls.

Tas nav nopērkams masu produkts, bet gan tieši mūsu iecerei un vajadzībai individuāli izstrādāts pasūtījums, kas aptver abas funkcijas – uzlādi un velo apkopi – vienā iekārtā. Mums ir liels prieks un gandarījums par rezultātu!

Viedā sola un velo apkopes stacijas atklāšana.
Viedā sola un velo apkopes stacijas atklāšana. Foto: Publicitātes foto

Kādu pienesumu realizētais projekts ir devis Gulbenei?

Jaunais soliņš ir kļuvis par iecienītāko soliņu mūsu pilsētā! Tas ir ērts, funkcionāls, praktisks lietošanā un arī dizainiski lieliski iekļaujas Gulbenes pilsētvidē.

Īpaši to ir iecienījuši jaunieši vakara stundās kā tikšanās vietu, jo sols ir aprīkots arī ar brīvpieejas internetu un skaļruņiem.

Arī bibliotēka ar savu darbību uzsver soliņa lietderību – tā, piemēram, oktobrī, bibliotēkai sadarbojoties ar Latvijas Hidroekoloģijas institūtu, tika organizēts dzejoļu konkurss par mikroplastmasu. Noslēdzoties tam, tika izraudzīti 12 skolēnu sacerētie dzejoli un izveidots audioieraksts. Audioierakstu atskaņojām viedā sola skaļruņos, un ikviens garāmgājējs pilsētas centrā varēja iepazīt radošo jauniešu veikumu.

Foto: Publicitātes foto

Svarīgi, ka cilvēki novērtē un izmanto šo viedo solu, kas padara pilsētu ne tikai par funkcionālu, bet arī par sociālu un saskanīgu vietu.

Saskatām, ka nākotnē vairāki viedie uzlādes un velo apkopes soliņi varētu tikt izvietoti ne tikai citās pilsētas vietās, bet arī novada pagastu teritorijās.

Ko jūs ieteiktu tiem, kas vēl nevar izlemt, vai piedalīties šī gada konkursā?

Mazāk domāt un analizēt, vairāk ļauties un mēģināt! “Mežpils alus” ideju konkurss nav tikai finansiāls atbalsts – tas ir kopdarbs idejas realizēšanai vislabākajā veidā.

Foto: Gulbenes viedais sols un velo apkopes stacija – no ieceres līdz realizācijai

***

Arī tu vari padarīt savu pilsētu skaistāku! Ikviens ir aicināts iesniegt savu projektu "Mežpils" oficiālajā interneta vietnē līdz 30. novembrim. Trīs no pieteiktajiem projektiem saņems finansējumu līdz 10 000 eiro vērtībā savu ideju realizēšanai. Kas zina, iespējams, tas būsi tieši tu!

Iedvesmai šeit vari aplūkot trīs "Dari savu pilsētu labāku 2022" realizētos projektus, kuri ieguva finansējumu, piedaloties pērnā gada konkursā.

Raksts tapis sadarbībā ar “Mežpils alus”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu