Ungārijas flirts ar Krieviju ir nepareizs signāls, uzsver Lietuvas prezidents

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna flirts ar Krieviju ir nepareizs vēstījums starptautiskajai sabiedrībai un Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas iebrukumu, paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Ierodoties uz Eiropadomes sanāksmi Briselē, Nausēda žurnālistiem atzina, ka "ir vairāk nekā dīvaini vērot, ka sākam flirtēt ar režīmu", kas pastrādā zvērības Ukrainā.

"Tas ir ļoti nepareizs vēstījums visiem, jo īpaši starptautiskajai sabiedrībai un arī Ukrainai," norādīja Lietuvas prezidents, uzsverot, ka Ukrainas sakāve pasliktinātu drošības situāciju Eiropas Savienībā (ES).

Nausēda piebilda, ka ES jāsaglabā vienotība un ka bloks nedrīkst pakļauties nogurumam, "dažām valstīm sākot veidot kaut kādu īpašu diplomātiju".

"Jo īpaši tagad, kad karā ir tik izšķirīga fāze, ir ļoti svarīgi palikt vienotiem, neveidot sašķeltu ārpolitiku," uzsvēra Lietuvas prezidents.

Orbāns, kas, par spīti Krievijas agresijai pret Ukrainu, joprojām cenšas saglabāt attiecības ar Maskavu, tikās ar Putinu 17.oktobrī Pekinā, apmeklējot tā dēvētā Jaunā zīda ceļa forumu, kura mērķis ir veicināt Ķīnas ekonomisko un politisko interešu īstenošanu Eiropā.

Budapeštas flirts ar Pekinu raisa nemieru pārējo ES dalībvalstu galvaspilsētās, kā arī NATO.

Arī Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa publiski nosodījusi Orbāna rīcību.

ES samitā Nausēda solīja runāt par finansiālu atbalstu Ukrainai.

Eiropas Komisija vasarā ierosināja pārskatīt bloka budžetu, lai palīdzībai Ukrainai atvēlētu vēl 50 miljardus eiro. Lietuvas prezidents uzsvēra, ka ar to nepietiks, ja vien ES neplāno nepieciešamības gadījumā atbalstu pārskatīt.

ES turpinās diskusijas par 12.sankciju pakotni pret Krieviju. Nausēda atkārtoti norādīja, ka tajā jāvēršas pret Krievijas kodolenerģijas uzņēmumu "Rosatom", bezpilota lidaparātu un citu tehnoloģiju sektoriem.

Eiropadomes sanāksme Briselē notiek laikā, kad Ukraina gaida Eiropas Komisijas (EK) secinājumus par valsts iespējām sākt iestāšanās sarunas ar bloku. EK plāno savu pozīciju paziņot novembrī, un tad ES līderiem būs jāpieņem galīgais lēmums.

Eiropadomē plānots runāt arī par tā dēvēto humāno pauzi Izraēlas karā pret teroristu grupējumu "Hamās".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu