Ko nozīmē PEFC marķējums un vai no tā jābaidās? (2)

Re:Check
Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Sociālajos medijos daudzi dalījušies ar video, kurā cilvēkus biedē ar nevalstiskās organizācijas Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programma logo uz higiēnas precēm. Marķējums it kā nozīmē, ka precēs ir kāda noteikta “ķīmija” un tās esot bīstamas. Visbeidzot, video autors bilst, ka cilvēkus grasoties iznīdēt. Šiem apgalvojumiem nav nekāda pamata.

“Sveiki, tauta! Tagad es jums gribu pastāstīt jaunu informāciju,” tā platformā TikTok 4. oktobrī publicētā video savus sekotājus krievu valodā uzrunā kāds lietotājs. Viņa video skatīts vairāk nekā 220 tūkstošus reižu. Šo video saīsinātā formā Facebook publicēja arī kāds lietotājs no Latvijas, un ar to tur dalījās vairāki tūkstoši cilvēku.

Video autors vispirms uz tējas pakas rāda Lietusmežu alianses logo ar zaļo vardīti un komentē: “Par vardes logo mēs jau visu zinām.” Re:Check jau šī gada jūlijā rakstīja, ka sociālajos medijos gan Latvijā, gan citur tiek plaši izplatīti meli par it kā kaitīgām vielām vai pat vakcīnām, ko saturot pārtikas produkti ar alianses logo. Tā nav taisnība, jo ar logo tiek apzīmēti produkti, kas audzēti ilgtspējīgi apsaimniekotos lietus mežos. Tiem nekas kaitīgs nav pievienots.

Foto: Ekrānšāviņš

Šoreiz video autors, nesniedzot nekādus pierādījumus, biedē cilvēkus ar citas organizācijas logo. Viņš rāda Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programmas (angļu valodā Programme for the Endorsement of Forest Certification, PEFC) marķējumu uz sieviešu higiēnas precēm un mitrajām salvetēm un klāsta:

“Ziniet, kam tagad pievērsās? Higiēnas precēm. Uz higiēniskajām precēm parādījās jauns logo. Es jums tūlīt parādīšu, esiet uzmanīgi (..) Kad jūs staigāsiet pa veikaliem, skatieties uzmanīgi šo zīmīti. Tagad viņi visu ķīmiju, visu šo riebeklību pārkvalificēja tieši uz higiēnas precēm (..) Šajā situācijā, es domāju, ka drīz mūs visus iznīdēs.”

Logo nenozīmē, ka higiēnas precēm pievienota kāda specifiska “ķīmija” vai “riebeklības” un ar to plānots kādu iznīcināt. PEFC ir starptautiska nevalstiska organizācija, kas veicina ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu. Šāds logo uz precēm nozīmē, ka tās atbilst PEFC standartiem. Organizācija sertificē meža produktus visā piegādes posmā un vēlas veicināt labu mežsaimniecības praksi, tajā skaitā aizsargājot nozarē nodarbināto tiesības. Šo logo var atrast uz daudziem produktiem, piemēram, salvetēm, tualetes papīra, koka mēbelēm, kā arī dažādiem iepakojumiem, savā mājaslapā norāda PEFC. PEFC nav arī kaut kas jauns, kā mēģināts stāstīt video. Proti, organizācija dibināta jau 1999. gadā.

Foto: Ekrānšāviņš

Secinājums: Video paustais par organizācijas Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programma (PEFC) logo nav taisnība. Logo uz precēm nozīmē, ka tajās izmantotā koksne un citi meža produkti iegūti atbilstoši PEFC noteiktiem kvalitātes standartiem, nevis ka tiem būtu pievienotas kādas kaitīgas vielas vai ka ar tām būtu plānots iznīdēt cilvēkus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu