Grāmatas "Tur lejā" tulkotāja par izteiktajiem draudiem un naida runu vērsusies policijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Valsts policijā (VP) ir vērsusies grāmatas "Tur lejā" tulkotāja saistībā ar izteiktajiem draudiem un naida runu, atklātā vēstulē VP priekšniekam Armandam Rukam, Ģenerālprokuratūrai un plašsaziņas līdzekļiem norāda Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze.

Jundze LRS valdes vārdā atzīmē, ka diskusijas ir labi, taču nav pieņemami draudi grāmatas autoriem, tulkotājiem vai izdevējiem. Viņš uzsver, ka grāmatas tulkotāja saņēmusi atkārtotus draudus sociālajos tīklos un privātās ziņās.

"Ar viņu draud izrēķināties uz ielas, viņu draud nosist un nodurt, viņai novēl izvarošanu. [..] Aicinām tiesībsargājošās iestādes pievērst nopietnu uzmanību šiem draudiem, vērsties pret to izplatītājiem, un nepieļaut, ka draudi autoriem, tulkotājiem vai izdevējiem kļūst par normu Latvijā," akcentē LRS priekšsēdētājs.

Viņš klāsta, ka diskusijās dzimst patiesība, tomēr viedokļu dažādība ir jāpauž cieņpilni bez savstarpējiem apvainojumiem, draudiem, goda un cieņas aizskaršanas, citām naidīguma izpausmēm. Jundze norāda, ka ar agresīvām metodēm demokrātisku sabiedrību izveidot nav iespējams.

LRS priekšsēdētājs vērš uzmanību uz Krimināllikuma 132.panta pirmo daļu, kurā ir paredzēta kriminālatbildība par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti.

"Vēršam sabiedrības uzmanību uz to, ka tulkotājai ir pietiekams un reāls pamats baidīties, jo personas, kas izsaka draudus, patlaban izplata arī video paziņojumus, kuros redzama grāmatas dedzināšana. Šī darbība faktiski jau ir vērtējama kā reāla gatavošanās savu draudu īstenošanai,"

norādīja Jundze.

Viņš atzīmēja, ka šāda rīcība Krimināllikuma 15.panta trešās daļas izpratnē ir uzskatāma par sagatavošanos noziegumam, radot tīšus labvēlīgus apstākļus, noskaņojot un aicinot sabiedrību nostāties varmākas pusē, paužot apzināti sagrozītu informāciju un nepatiesas ziņas par tulkotāju un grāmatas saturu.

"Kriminālatbildība iestājas arī tikai par sagatavošanos smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem. Tāpēc aicinām VP uzsākt kriminālprocesu un sevišķi rūpīgi pievērsties konkrētās lietas izmeklēšanai, lai nepieļautu turpmāku naida un agresijas izplatīšanos Latvijas sabiedrībā," aicina LRS valde.

Plašas diskusijas raidījusi izdevniecībā "Pētergailis" izdotā grāmata "Tur lejā". Grāmatas anotācijā tīmekļvietnē norādīts, ka "svarīgi saprast, ka bērni uz dzimumorgāniem raugās citādāk nekā pieaugušie". Grāmatas izdevēja ieskatā, bērniem ķermenis ir kā instruments, ar "kuru piedzīvot pasauli un sevi pašu".

"Līdzās pareizai terminoloģijai mums šajā grāmatā ir svarīgi iedrošināt bērnus pašiem kļūt radošiem un bez kauna, rotaļīgi un patstāvīgi, ar prieku izzināt savu ķermeni," norādīts grāmatas anotācijā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu