Vai Dombravam taisnība, ka Rietumeiropā terorakti ir ikdiena? (12)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

RīgaTV 24 raidījumā Dienas personība ar Veltu Puriņu Saeimas deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) stāstīja, ka Latvija esot viena no drošākajām valstīm Eiropā. Pamatojumam viņš pauda, ka Rietumeiropas valstīs terorakti ir ikdienas parādība. Tā nav taisnība. Lai gan draudu līmenis pēdējās nedeļās paaugstināts, Eiropā terorakti notiek reti.

Raidījuma vadītāja Velta Puriņa, uzdodot pirmo jautājumu, pieminēja karu Ukrainā, notikumus Izraēlā, Vācijā notiekošās demonstrācijas palestīniešu atbalstam un protestētāju sadursmes ar policiju. To uzskaitījusi, viņa lūdza Dombravu vērtēt drošību Latvijā un jautāja, kāda ir “Latvijas drošības politika attiecībā uz migrantiem”. Dombrava uzteica Latvijas drošību un pretstatīja to Rietumeiropai:

“Piemēram, tajā pašā Rietumeiropā noteikti šī drošības situācija ir krietni sliktāka nekā Latvijā, jo tur terorakti ir ikdienas parādība daudzās no valstīm.”

Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūra Eiropols ziņo, ka pērn ES dalībvalstīs kopā mēģināts veikt 28 teroraktus. No tiem 16 bija veiksmīgi. Teroraktu rezultātā mira četri cilvēki. Divās nāvēs vainojami radikāli musulmaņu teroristi jeb džihādisti un divās labējo ideoloģiju pārstāvji. Patlaban detalizēts ziņojums par 2022. gadu nav pieejams, jo to pārskata. Savukārt 2021. gadā mēģināts veikt 15 teroraktus, no kuriem trīs bija veiksmīgi. Tajos kopā mira divi cilvēki.

Eiropola dati rāda, ka pērn teroraktu mēģinājumu skaits nedaudz audzis, taču kopumā kopš 2010. gada tendence bijusi izteikti lejupslīdoša. To skaits sarucis vairāk nekā septiņas reizes. Gadu laikā teroraktus centušies veikt džihādisti, labējo un kreiso ideoloģiju pārstāvji, bet visbiežāk – separātisti un etnonacionālisti.

 

ASV Merilendas Universitātes pētnieki izveidojuši starptautisko teroraktu datubāzi GTD. Tajā “terorakta mēģinājuma” definīcija ir plašāka nekā Eiropolam. Viņi pie tiem skaita arī, piemēram, dedzināšanu pie Smiltenes baznīcām 2017. gadā un 5G un Covid pretinieku 2020. gadā Francijā aizdedzināto telekomunikāciju torni. Taču arī GTD dati neapstiprina Dombravas teikto. Jaunākā informācija ir par 2020. gadu, un tā rāda, ka ES valstu vidū visvairāk jeb 19 teroraktu mēģinājumu bija Francijā.

Tātad apgalvojums, ka daudzās Rietumeiropas valstīs “terora akti ir ikdiena”, ir nepatiess pārspīlējums.

Tāpat apšaubāms ir deputāta teiktais, ka “tajā pašā Rietumeiropā noteikti šī drošības situācija ir krietni sliktāka nekā Latvijā”.

Drošību izmērīt nav viegli, jo to veido dažādi faktori. Tos apkopot un salīdzināt drošības situāciju valstīs jau vairākus gadus cenšas Pasaules ekonomikas un miera institūts savos Globālā miera indeksa ziņojumos. Institūts izmanto 23 dažādus rādītājus, kurus var apskatīt šeit. To vidū ir, piemēram, starptautiskie un iekšējie konflikti, noziedzība, terorisms, politiskā stabilitāte, attiecības ar kaimiņvalstīm, valsts tēriņi drošībai, militārā personāla un ieroču nodrošinājums. Latvija šogad ierindojas 27. vietā 163 pasaules valstu vidū un 18. vietā 36 Eiropas valstu vidū. Latvija ir aiz lielākās daļas Rietumeiropas valstu.

Pasaules ekonomikas un miera institūts izvērtē arī Globālo terorisma indeksu, kas Latvijai pērn un citus gadus bijis 0 vai tuvu tai, proti, Latvijai terorisms nav bijis drauds. Taču, neskatoties uz to, institūts Latviju drošības ziņā neliek pirmajās vietās.

Pasaules ekonomikas un miera institūts.
Pasaules ekonomikas un miera institūts. Foto: Ekrānšāviņš

Savukārt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) drošību valstīs vērtē, analizējot slepkavību skaitu un apkopojot iedzīvotāju atbildes uz jautājumu “Vai jums ir bail pastaigāties vienam naktī?” 2020. gadā, kad veikts jaunākais apkopojums, Latvija bija 28. vietā no 41 OECD valsts. Tāpēc starptautisko organizāciju valstu vērtējumi neļauj secināt, ka Rietumeiropā “drošības situācija ir krietni sliktāka nekā Latvijā”

Re:Check rakstiski jautāja Dombravam avotus informācijai par teroraktiem kā ikdienas parādību Rietumeiropā. Deputāts nesniedza nekādus datus, kas to apstiprinātu. Tā vietā viņš norādīja uz valstīm un institūcijām, kas paudušas satraukumu par potenciāliem teroraktiem saistībā ar situāciju Izraēlā un Palestīnā. “Aizvadītajās nedēļās terorisma draudu līmeni ir palielinājušas vairākas valstis”, rakstīja Dombrava. Kā piemērus viņš minēja Austriju, Beļģiju, Franciju, Lielbritāniju, Portugāli, Vāciju un Zviedriju. Dombrava atsūtīja arī saiti uz ABC News interviju ar Eiropola direktori Katrīnu de Bolli, kurā viņa runā par potenciālu džihādistu darbību Rietumeiropā un nepieciešamību pēc lielākiem piesardzības pasākumiem. Pilnu Dombravas atbildes tekstu lasiet šeit.

Secinājums: Lai gan vairākās Rietumeiropas valstis paaugstinājušas terorisma draudu līmeni, deputātam Dombravam nav taisnība, ka Rietumeiropā daudzās valstīs terorakti ir ikdiena. Ja drošību skata plašākā kontekstā, pēc dažādu organizāciju vērtējumiem Latvija ir relatīvi droša uz pārējās pasaules fona, taču ne drošāka par vairumu Rietumeiropas valstu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu