Rīga var! Kā Sarkandaugavas patrioti realizē ieceri par "Sarkano tuneli"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto/ TVNET kolāža

Pērn “Mežpils Alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku” Sarkandaugavas aktīvistu iesniegtais projekts tika atzīts par vienu no trīs uzvarētājiem, iegūstot finansējumu idejas īstenošanai. Sarunā ar Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāvi Lindu Veisu uzzinājām vairāk par to, kā notiek projekta realizācija.

Kā radās ideja piedalīties konkursā?

Ideja radās jau pirms diviem gadiem kādā no Sarkandaugavas attīstības biedrības sapulcēm, kurā pārrunājām, ko un kur vēlamies uzlabot – tostarp arī mākslinieciskajā ziņā. Toreiz ideja finansējuma trūkuma dēļ palika tikai domu līmenī; novembrī, skatoties kādu YouTube video, nejauši ieraudzīju "Mežpils Alus" konkursa uzsaukumu un uzreiz skaidri sapratu, ka šī ir tuneļa pārveides īstā iespēja.

Kāda bija jūsu iecere?

Mūsu projekta ideja ir Rīgas Sarkandaugavas apkaimes Limbažu ielas 8 gājēju tuneļa – zem dzelzceļa sliedēm – apgleznošana ielu mākslas stilā.

Jau sen vēlējāmies Rīgā radīt vēl vienu foršu ielu mākslas vietzīmi, tādēļ šis konkurss šķita lieliska iespēja mūsu idejai tapt par skatāmu realitāti.

Zīmējumu motīvs ir veidots, atsaucoties uz iedzīvotāju aptaujā iesūtītajām asociācijām vārdiem "sarkans" un "Sarkandaugava". Iedvesmojoties no sniegtajām atbildēm, mākslinieks Dainis Rudens apspēlējis tēmu savā mākslinieciskajā skatījumā. Daudzu iedzīvotāju iemīļotais, bet Dauderu parka rekonstrukcijas dēļ zudušais, Daiņa sarkanais grafiti "Sarkandaugava" tiks atjaunots jaunā veidolā tieši šajā tunelī.

Kādu problēmu tika iecerēts atrisināt, īstenojot šo projektu?

Līdz šim pavasarim, kad tika atklāts ilgi gaidītais Daudersalas pārvads, mūsu apkaimē bija tikai viens tunelis – šis, ko pieteicām konkursam. Vienā tā pusē ir Viestura prospekts ar deviņstāvu mājām un diviem bērnudārziem skaistā, zaļā vietā, bet otrā pusē kūsā aktīvā Sarkandaugavas centra dzīve. Pie tuneļa atrodas bērnu un jauniešu centrs "Laimīte" un tā sporta centrs, tādēļ tunelis atrodas aktīvas gājēju plūsmas zonā.

Redzot, ka liela daļa gājēju izvairās iet cauri tunelim, bet izvēlas doties taisni pāri dzelzceļa sliedēm, rūpējoties par iedzīvotāju drošību un labbūtību, vēlējāmies šo tuneli padarīt iespējami pievilcīgāku.

Sarkandaugavas tunelis pirms pārvērtībām.
Sarkandaugavas tunelis pirms pārvērtībām. Foto: Publicitātes foto

Mūsu biedrības aktīvistu spēkos nav iespējams tuneli pārbūvēt, lai tas vairs nebūtu neērtajā un drošību neveicinošajā “L” veidā, bet ticam, ka arī vizuālās pārmaiņas un krāsu ietekme uzlabos šī objekta atmosfēru.

Cik tāls ceļš šobrīd ir noiets no ieceres līdz tās realizācijai?

Projekta realizēšanai galvenais bija konkursa pieteikumā skaidri nodefinēt vēlmes un mērķi. Ja tas nebūtu izdarīts, esmu pārliecināta, ka mūsu ideja netiktu iekļauta atbalstīto projektu trijniekā.

Nākamais posms bija atrast mākslinieku, kurš piekristu strādāt pie šī projekta izpildes ārtelpā, jo projekta centrālais mērķis ir jauna publiskās ārtelpas mākslas vieta – vieta, kas pozitīvi paceļ un uzlabo apkārtējo vidi, šajā gadījumā – tuneli.

Pašreiz notiek pēdējie darbi tuneļa sienu sagatavošanai apgleznošanas procesam. Iespējams, šī raksta publicēšanas brīdī tunelis jau būs pilnībā vizuāli pārtapis jaunos krāsu toņos.

Foto: Publicitātes foto

Kas līdz šim ir bijis visgrūtākais projekta realizācijas procesā?

Visizaicinošākais bija ievērot mūsu pašu projektā iesaistīto nospraustos izpildes termiņus. Dzīves neparedzamo situāciju dēļ mūsu plāni bieži vien tiek negaidīti ietekmēti, bet disciplīnas ievērošana ir sekmīga darba pamats, un pieturēšanās pie noteiktā laika rāmja rada skaidrības un stabilitātes, drošības sajūtu visiem projektā iesaistītajiem.

Lielisks salīdzinājums itin visu projektu darbos ir domino efekts – kolīdz viens kauliņš tiek sagāzts, tā ietekmi jūt visi pārējie spēles elementi.

Lai izvairītos no šāda scenārija, visa pamatā ir projektā iesaistīto personu savstarpējā komunikācija – vienota, stratēģiska, dinamiska. Prasme sarunāties patiesi ir fundamentāla māksla, kas mums visiem jāmācās mūža garumā.

Kā darbs pie kopējā projekta īstenošanas ir ietekmējis jūsu kopienu?

Uzskatu, ka Sarkandaugava no visām Rīgas apkaimēm ir īpaši piemērota ielu mākslas attīstīšanai, redzu pozitīvu virzību un entuziasmu. Priežu ielas meitenes murālis, pirmā atvērtā legālā grafiti siena radošajā kvartālā "Provodņiks", Agijas Stakas apgleznotās grāmatu apmaiņas mājiņas, "Sarkandaugavas simbolu mozaīka", šis "Sarkanais tunelis"...

Ne tikai es personīgi, bet vēl vairāki Sarkandaugavas attīstības biedrības aktīvisti mūsu dzīvesvietai redz milzīgu potenciālu publiskās ārtelpas mākslai. Jau pašreiz strādājam pie unikāliem projektiem un ar nepacietību gaidām to īstenošanos.

Kā biedrība esam pilnībā atvērti iedzīvotāju un mākslinieku vīzijām un priekšlikumiem par mākslas iespējām Sarkandaugavas ielās, ikviena argumentēta iniciatīva ir ļoti gaidīta.

Kādi ir nākotnē paredzamie ieguvumi no projekta realizācijas?

Laiks un pašu iedzīvotāju atsauksmes rādīs, cik šis projekts būs sasniedzis vēlamo rezultātu. 

Esam priecīgi, ka jau tagad tunelī ir kļuvis gaišāks, jo Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" ir uzstādījusi spilgtāku apgaismojumu, šis mākslas projekts ir stimulējis uzlabot arī šo aspektu.

Ceram, ka pašvaldība sadzirdēs ne tikai mūsu biedrības, bet arī daudzu citu Sarkandaugavas iedzīvotāju lūgumu ieviest tunelī novērošanas kameru.

Šī "Sarkanā tuneļa" projekta realizācija ideāli ir trāpījusi desmitniekā arī taimingā: pašreiz tieši pie tuneļa notiek jaunās vilciena pieturvietas "Dauderi" izbūves noslēdzošie darbi. Līdz ar to tuneļa apkārtne jaunus vaibstus un funkcijas iegūs daudzējādā ziņā.

Ko jūs ieteiktu tiem, kas vēl nevar saņemties piedalīties šī gada konkursā?

Būtiskākais ir izsvērti pārdomāt savas apkārtējās vides vajadzības. Sarkandaugavā vajadzību ir ļoti daudz; noteikti arī šai idejai par tuneļa pārvērtībām ir un būs skeptiķi: sak', “ātri jums tur vietējie "mākslinieki" visu saķēpās”, “kāda jēga no tādas mākslas?”, “lieki izmesta nauda”, “varēja ieguldīt kādā taustāmā rīkā – skvērā vai parkā” utt. Viedokļu atšķirības būs vienmēr, īpaši par tik netveramu tēmu kā māksla.

Jebkuram, kam rūp vide tālāk par savām namdurvīm, iesaku pievienoties savas apkaimes biedrībai vai citai nevalstiskajai interešu organizācijai.

Kopienā ir rodams atbalsts, kā arī skats no malas, jo, iespējams, paša izsapņotā ideja no apkārtējiem iedzīvotājiem nemaz negūtu lielu atbalstu. Bet aicinu uzdrošināties pieteikt savu ideju un noticēt tai arī tiem, kuri vēlas individuāli kā fiziskas personas šīgada konkursa uzsaukumam pieteikties. Ja mērķis būs jēgpilns un patiesi uzlabos apkārtējo vidi, tad ideja pārtaps par realitāti!

Foto: Sarkandaugavas "Sarkanais tunelis" pirms pārvērtībām un pārtapšanas procesā

***

Arī tu vari padarīt savu pilsētu skaistāku! Ikviens ir aicināts iesniegt savu projektu "Mežpils" oficiālajā interneta vietnē līdz 30. novembrim. Trīs no pieteiktajiem projektiem saņems finansējumu līdz 10 000 eiro vērtībā savu ideju realizēšanai. Kas zina, iespējams, tas būsi tieši tu!

Iedvesmai šeit vari aplūkot trīs "Dari savu pilsētu labāku 2022" realizētos projektus, kuri ieguva finansējumu, piedaloties pērnā gada konkursā.

Raksts tapis sadarbībā ar “Mežpils Alus”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu