Smiltenes novada pašvaldības policija izsniegs gājējiem atstarojošās vestes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Smiltenes novada pašvaldība

Smiltenes novada Pašvaldības policija, rūpējoties par gājēju drošību, diennakts tumšajā laikā izsniegs atstarojošās vestes gājējiem, informē pašvaldības komunikācijas speciāliste Beāte Putniņa.

Tās tiks nodrošinātas gadījumos, kad cilvēkam nebūs ne atstarojošās vestes, ne apģērba ar gaismu atstarojošu materiālu.

Kā norāda Putniņa, Smiltenes novada Pašvaldības policija, rūpēs par drošību, vienmēr pievērš uzmanību gājējiem, kuri ir neaizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki. Lai gan ceļu satiksmes noteikumos ir minēts, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, diemžēl joprojām cilvēkiem ir priekšstats, ka šis attiecas tikai ārpus apdzīvotām vietām. Proti, pilsētas ir pietiekami apgaismotas un atstarojošās vestes vai apģērbā iestrādāti atstarojošie elementi nav tik būtiski.

Tomēr Pašvaldības policija vērš uzmanību, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību. Dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošo elementu vai vestes esamība jau laikus signalizē vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs.

Ja Pašvaldības policija konstatēs pārkāpumu - atstarojošās vestes vai apģērba ar labi redzama gaismu atstarojoša materiāla neesamību, rūpējoties par drošību, tiks izteikts brīdinājums un gājējam nodrošināta atstarojošā veste.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) skaidro, ka autovadītājs gājēju bez atstarojošiem elementiem pamana tikai 25 - 40 metru attālumā. Minēto attālumu, braucot ar 90km/h lielu ātrumu, vadītājs veic 1-2 sekundēs, kas nozīmē, ka tik īss ir arī laiks, lai gājēju pamanītu, un reaģētu apbraucot, kas bieži vien var būt par maz.

Savukārt atstarotājus, kas atspīd pret auto gaismām, autovadītājs pamana 140 metru attālumā, braucot ar tuvajām gaismām, bet pat no 400 metru attāluma, braucot ar tālajām gaismām. Līdz ar to laiks reakcijai palielinās pat 5-10 reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu