NBC: Rietumi ar Ukrainu apspriež miera sarunu sākšanu ar Krieviju (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens Foto: EPA/Scanpix

ASV un Eiropas pārstāvji ir sākuši “delikātas sarunas” ar Ukrainas valdību par iespējamām sarunām ar Krieviju, lai izbeigtu karu, to NBC atklājuši sarunām tuvu stāvoši avoti - viena pašreizējā un viena bijusī augsta ranga ASV amatpersona.

Amatpersonas norādīja, ka sarunas ar Ukrainu par iespējamām miera sarunām ir sākušās, jo ASV valdība uzskata, ka karš ir nonācis strupceļā, Ukrainai trūkst kaujām gatavu spēku un valsts varas iestādēm ir arvien grūtāk veikt mobilizāciju. 

Sarunas attiecas uz ļoti vispārīgām aprisēm par to, no kā Ukrainai varētu nākties atteikties, lai panāktu mieru. Dažas no šīm sarunām notika jau oktobrī, piedaloties vairāk nekā 50 Ukrainu atbalstošo valstu, to skaitā NATO dalībvalstu pārstāvjiem.

Diskusijas notiek apstākļos, kad ASV un Eiropas amatpersonas ir nobažījušās, ka karš ir nonācis strupceļā un Rietumi nespēs turpināt sniegt palīdzību Ukrainai. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija bažījas, ka Ukrainai trūkst spēku, savukārt Krievijas resursu avoti šķiet neizsmeļami. Dažas ASV amatpersonas situāciju raksturo kā karu, kurā notiek cīņas par katru centimetru: viņuprāt, neviena no pusēm kaujas laukā negūst ievērojamus panākumus. Viņi uzskata, ka Ukrainai, iespējams, ir laiks līdz 2023. gada beigām vai 2024. gada sākumam, pirms sāksies “steidzamākas” diskusijas par miera sarunām.

Arī ASV valdībā pastāv bažas, ka uzmanība karam Ukrainā ir ievērojami samazinājusies, kopš gandrīz pirms mēneša sākās karš starp Izraēlu un “Hamās”. Amatpersonas bažījas, ka šī uzmanības maiņa varētu apgrūtināt papildu palīdzības nodrošināšanu Kijivai.

Baidena administrācija nesaskata nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir gatavs sarunām ar Ukrainu, paziņojušas divas ASV amatpersonas. Abas amatpersonas norādīja, ka Putins joprojām uzskata, ka viņš var “gaidīt”, kamēr Rietumi mainīs savu nostāju, vai arī turpināt cīņu, līdz ASV un to sabiedrotie izsmels resursus Ukrainas atbalstam un Kijivas apgāde ar ieročiem un munīciju kļūs pārāk dārga.

ASV varas iestādes oficiāli noliedz, ka būtu apspriedušas iespējamās miera sarunas ar Ukrainu. “Jebkuri lēmumi par sarunām paliek Ukrainas ziņā,” sacīja ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāve Edriena Vatsone. Savukārt Baidena administrācijas pārstāvis norādīja, ka ASV ir piedalījušās ar Ukrainu miera samita ietvara apspriešanā, taču Baltajam namam šobrīd nekas nav zināms par citiem Ukrainas kontaktiem, kuros būtu apspriestas šādas sarunas. 

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu