“Hamās” vēlējusies caur Rafahas robežpārejas punktu izvest uz Ēģipti ievainotos kaujiniekus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Palestīniešu teroristu grupējums “Hamās” gribējis izmantot Rafahas robežšķērsošanas vietas atvēršanu, lai nogādātu Ēģiptē ievainotos kaujiniekus un tādējādi tas aizkavēja pārējo cilvēku izceļošanu, vēsta laikraksts “The New York Times”.

Saskaņā ar ASV plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem, islāmistu kustība “Hamās” ir mēģinājusi kontrabandas ceļā caur Rafahas robežšķērsošanas punktu uz Ēģipti nogādāt ievainotus savas militārās vienības locekļus. Šādi rīkojoties, tā ir aizkavējusi ārvalstnieku evakuāciju no Gazas joslas, tā, atsaucoties uz kādu augsta ranga ASV valdības amatpersonu, raksta “The New York Times”.

Rafaha ir vienīgais robežšķērsošanas punkts Gazā, ko nekontrolē Izraēla.

Tikai trešdien, vairāk nekā trīs nedēļas pēc kara sākuma 7. oktobrī, simtiem ārvalstnieku un palestīniešu, kuriem ir dubultpilsonība, pirmo reizi varēja izbraukt no Gazas joslas uz Ēģipti.

Pirms tam robežšķērsošanas punkts bija atvērts tikai palīdzības konvojiem.

Saskaņā ar laikraksta “The New York Times” sniegto informāciju ASV amatpersona piektdien paziņoja, ka “Hamās” iepriekš vairākkārt ir iesniegusi Izraēlai, ASV un Ēģiptei sarakstus ar ievainotiem palestīniešiem, kuriem bija jāatstāj valsts kopā ar ASV pilsoņiem un citiem ārzemniekiem. Tomēr izmeklēšanā atklājies, ka daudzi no šiem cilvēkiem bija “Hamās” kaujinieki. Ēģiptes, ASV un Izraēlas pārstāvjiem tas bija nepieņemami. Tomēr “Hamās” sākotnēji palika pie tā, ka iesniedza sarakstus, kuros bija iekļauti tās kaujinieki.

Iespēja izlaist “Hamās” grupējuma locekļus no Gazas bija īpaši satraukusi Ēģipti, kas baidījās, ka šādā veidā valstī varētu iekļūt teroristi. Tomēr sarunās ar “Hamās” tika rasts risinājums. Saskaņā ar ASV valdības sniegto informāciju tās notika netieši, proti, ar Kataras valdības pārstāvju palīdzību. Galu galā iesaistītās puses vienojās par to ievainoto palestīniešu sarakstu, kuri noteikti nebija kaujinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu