Matu kopšana gada aukstajā periodā: Kāpēc nepieciešami mitrinošie līdzekļi?

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rudens un ziemas mēnešos mati nereti kļūst sausi un trausli, kā rezultātā iespējams novērot pastiprinātu matu lūšanu un izkrišanu. Lai tā nenotiktu, ir būtiski ne vien izmantot matiem piemērotus kopšanas līdzekļus, bet arī pievērst uzmanību faktoriem, kas var negatīvi ietekmēt matu veselību. Kādi faktori nodara kaitējumu matu izskatam un veselībai un kāpēc ieteicams izvēlēties matu kopšanas produktus, kas nodrošina intensīvu mitrināšanu, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

„Aukstajā laikā mūsu mati ir pakļauti dažādiem izaicinājumiem – pastāvīgi mainīgā temperatūra, sauss gaiss iekštelpās, sals un vējš – tas viss ietekmē kā galvas ādas, tā matu veselību. Ziemas periodā biežāk novērojamas tādas problēmas kā blaugznas, sausa galvas āda, pastiprināta matu taukošanās, mati kļūst sausi un trausli, elektrizējas, pastiprināti lūst un izkrīt. Lai mati spētu saglabāt optimālu mitruma līmeni, būtu veselīgi un mirdzoši, ir svarīgi lietot atbilstošus matu kopšanas produktus, kas spēj tos intensīvi mitrināt un aizsargāt no ārējiem vides faktoriem. Tāpat ieteicams pievērst uzmanību arī dažādiem ikdienas faktoriem, kas kaitē matu veselībai, un ieviest atbilstošas korekcijas savos ieradumos,” stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Kas ietekmē matu veselību ziemā?

  • Mitruma trūkums. Ziemā gaiss kļūst ievērojami sausāks, tā veicinot mitruma izdalīšanos no matu šķiedrām. Rezultātā mati kļūst ievērojami sausāki, kas izraisa to trauslumu un pastiprinātu lūšanu.
  • Bieža temperatūras maiņa. Kontrasts starp vēso āra gaisu un silto un sauso gaisu iekštelpās var izraisīt matu izplešanos un saraušanos, kas, savukārt, rada spriedzi matu stiebros. Pastāvīgās svārstības novājina matus, padarot tos uzņēmīgus pret bojājumiem.
  • Iekštelpu apkure. Mākslīgās apkures sistēmas sausina iekštelpu gaisu, izsūcot mitrumu kā no mūsu ādas, tā matiem. Mitruma trūkums gaisā var attīrīt matus no dabīgajām eļļām, padarot tos sausus un trauslus.
  • Karsts ūdens. Ilga, karsta duša nenoliedzami ļauj sasildīties, tomēr tā var nodarīt būtisku kaitējumu taviem matiem. Pārmērīgi karsts ūdens sausina matus, atbrīvojot tos no dabīgajām eļļām. Mazgājot matus, dod priekšroku remdenam ūdenim un mēģini ierobežot laiku, ko pavadi dušā.
  • D vitamīna trūkums. Svarīgo D vitamīnu lielākoties iegūstam ar saules gaismas palīdzību, tāpēc ziemas mēnešos tā var nebūt pietiekami, kas var izraisīt virkni veselības traucējumu, tai skaitā ietekmēt matu veselību.
  • Statiskā elektrība. Ziemā valkātie apģērbi, īpaši tie, kas izgatavoti no vilnas vai sintētisku materiālu audumiem, var radīt statisko elektrību, kas iedarbojas uz matiem, izraisot to pastiprinātu sapīšanos, berzēšanos un lūšanu.

Lai mazinātu šo faktoru ietekmi uz matu veselību, matiem – gluži tāpat kā ādai – ziemas periodā nepieciešamas papildu rūpes. Cīņā pret šī gadalaika izraisītajām matu likstām lieti noderēs kopšanas produkti, kas nodrošina mitrinošu efektu, tādējādi uzturot optimālu matu mitruma līmeni, novēršot matu trauslumu, lūšanu un izkrišanu. Ieteicams izvēlēties produktus, kuru sastāvā ir intensīvi mitrinošas vielas, piemēram, augu placenta. Šādi skaistumkopšanas līdzekļi, piemēram, XIVITAE stiprinošais losjons ar augu placentu, palīdzēs ne vien uzlabot matu skaistumu, bet arī aizsargāt to vitalitāti.

Kas ir augu placenta un kā tā var palīdzēt matiem?

Augu placenta ir inovatīva sastāvdaļa matu kopšanā, kas sniedz dabiskas un ilgtspējīgas rūpes par matiem un arvien biežāk ir atrodama dažādu šampūnu, kondicionieru, matu masku un serumu sastāvā. Augu placenta tiek iegūta no sojas auga jeb sojas pupiņām, un lielāko daļu tās struktūras – līdz pat 40 % – veido olbaltumvielas. Termins „placenta” tiek pielietots, jo ekstrakti, ko iegūst no sojas proteīna, lielā mērā atdarina īpašības, kas piemīt zīdītāju placentai, turklāt sniedz virkni priekšrocību matu veselībai. Kāpēc sojas proteīns ir labvēlīgs matiem?

  • Pateicoties tās augsti mitrinošajām un aizsargājošajām īpašībām, augu placenta palīdz uzturēt mitrumu matu šķiedrās, vienlaikus piešķirot matiem spīdumu un nogludinot tos.
  • Sojas proteīns palīdz uzlabot matu struktūru, stiprina un atjauno bojātus un trauslus matus.
  • Tāpat augu placenta aizsargā matus no izžūšanas un ārējās vides faktoru nelabvēlīgās ietekmes.

Bieži vien matu kopšanas produktos tiek pielietots hidrolizēts sojas proteīns, kas nozīmē to, ka tā olbaltumvielas ir sadalītas mazākās aminoskābju ķēdēs, tādējādi palīdzot matiem labāk uzņemt vērtīgās sastāvdaļas. Šāda veida proteīnam piemīt mitrinošas un stiprinošas īpašības, kas palīdz atjaunot matu struktūru. Piemēram, XIVITAE multifunkcionālais sprejs ar augu placentu palīdz ne tikai atjaunot un stiprināt bojātus matus, bet arī aizsargāt tos no UV staru kaitīgās ietekmes un matu ieveidošanas līdzekļu radītā karstuma.

Augu placenta tāpat veicina matu augšanu, piemēram, XIVITAE stimulējošais šampūns pret matu izkrišanu gan intensīvi mitrina un stiprina trauslus matus, gan palīdz stiprināt matu saknes un izveidot labvēlīgāku vidi veselīgai matu augšanai. Papildu mitrināšanu nodrošina XIVITAE stimulējošais kondicionieris pret matu izkrišanu ar augu placentu, kas uzlabo trauslu matu struktūru un piešķir tiem dabīgu spīdumu, nenoslogojot tos. Tas sniedz matiem maigu ikdienas kopšanu un kondicionēšanu, piešķirot tiem papildu apjomu.

„Lietojot atbilstošus matu kopšanas produktus, nedrīkst aizmirst arī par citiem matu kopšanas ieradumiem. Matus nevajadzētu mazgāt pārlieku bieži, reizi nedēļā matus ieteicams palutināt ar matu masku, bet ziemas periodā obligāts aksesuārs ir cepure, kas pasargās matus no ārējās vides nelabvēlīgās ietekmes. Jāpievērš uzmanība arī ikdienas ēdienkartei – lai organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt, tam nepieciešams noteikts daudzums vitamīnu un minerālvielu. Ja svarīgo vielu pietrūkst, cieš veselība, tostarp iespējams novērot, ka pasliktinās matu stāvoklis. Pārliecinies, ka uzturā ir gana daudz C, A un E vitamīna, dzelzs un selēna,” piekodina Amanda Ozoliņa.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu