Vai Baltkrievijas trimdas valdība ir gatava pārņemt varu Minskā? (4)

Elizabete Elīna Vizgunova-Vikmane
, TVNET Ziņas žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Baltkrievijas trimdas valdība savas funkcijas pilda Viļņā. Tam netiek sniegta praktiski nekāda starptautiskā palīdzība. Oficiāli tikai Lietuva atzinusi tās vadītāju Svjatlanu Cihanousku par Baltkrievijas leģitīmo prezidenti. Baltkrievijas opozīcija ir sašķelta. Vai varam saglabāt cerību par brīvu Baltkrieviju? Daži par to ir pārliecināti.

2023. gada Rīgas Konferencē par to sarunājāmies ar Apvienotā pārejas kabineta pārstāvi nacionālās drošības jautājumos un Nacionālā drošības departamenta galvu Valēriju Sahašiku (Валерый Сцяпанавіч Сахашчык).

Militārpersonas ir noraizējušās par situāciju. Viņus satrauc tas, ka Lukašenko nevar piedāvāt nekādu plānu valsts nākotnei. Viņi zina, ka pārdzīvos šodienu. Un ka ar katru dienu paliks nedaudz sliktāk. Kāda ir izeja no šīs situācijas? Kā mēs varam dzīvot tā, kā dzīvo Latvijā, Lietuvā un Polijā? Kā dzīvo Eiropā? Kā baltkrievu armijas virsnieks var saņemt pieklājīgu algu, nevis tikai druskas, ar kurām labākajā gadījumā bērni nenomirs badā? Tā, lai virsnieks varētu pildīt savus pienākumus un atpūsties, ceļot un izglītot savus bērnus, izbaudīt pienācīgu autoritāti valstī. Galu galā viņš ir valsts aizstāvis.

Taču armijas autoritāte šobrīd ir ļoti zema. Militārpersonas dodas uz darbu «civilajā» tērpā, lai viņus trolejbusā neapspļauda. Lai viņus nesaspārda. Absolūtais vairākums Baltkrievijas iedzīvotāju vēlētos citādu nākotni. Tomēr šobrīd neviens viņiem nevar piedāvāt alternatīvu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu