Latvijai būtu nepieciešamas veicinošas nodokļu reformas, lai nodrošinātu darba tirgu, uzsver bijušais Zviedrijas ministrs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs
Bijušais Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs Foto: LETA

Latvijai būtu nepieciešamas veicinošas nodokļu reformas, lai nodrošinātu darba tirgu, trešdien Latvijas Bankas tautsaimniecības konferencē "Recepte ekonomikas izaugsmei" sacīja bijušais Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs, kurš ministra amatu ieņēma no 2006. līdz 2014.gadam.

Borgs skaidroja, ka Latvijas un Baltijas valstu ekonomikas cietušas milzīgus šokus galveno tirdzniecības partneru problēmu dēļ. Krievija kā tirdzniecības partneris ir pazudusi uz ilgu laiku, Vācijā problēmas rodas strukturālu ekonomikas izmaiņu dēļ, un arī Ziemeļvalstis iet cauri parādu restrukturizācijai, tāpēc to ekonomiskais potenciāls būs zems.

Borga ieskatā ar tirdzniecības partneru problēmām Baltijas valstis var atbildēt ar strukturālām ekonomikas pārmaiņām, palielinot produktivitāti. Borgs uzsvēra, ka šādas reformas varētu prasīt piecus gadus, tāpēc nodokļu izmaiņas varētu būt īstermiņa panaceja.

Bijušais Zviedrijas finanšu ministrs uzskata, ka kaut kas būtu jādara ar ienākumu nodokļiem, piemēram, nosakot nodokļu atlaides 30% strādājošo ar viszemākajām algām, cilvēkiem virs 55 gadu vecuma, jaunajiem cilvēkiem un strādājošajām mātēm ar bērniem.

Tāpat Borga ieskatā būtu jāmaina arī uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN). Borgs atzina, ka Latvijā tas ir zems, taču ne tik zems, lai piesaistītu investīcijas. Borga ieskatā UIN būtu jāsamazina zem 15%, tad tas kļūtu pievilcīgs investoriem. Kā piemēru Borgs minēja Īriju, kas ar zemu UIN panāca strauju ekonomikas izaugsmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu