Populārais “Voltēra citāts” ir safabricēts (2)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

“Lai saprastu, kas cenšas valdīt pār jums, noskaidrojiet, ko nedrīkst kritizēt” – sociālajos medijos, tostarp Latvijā, regulāri izplatās citāts, kuru nepareizi piedēvē apgaismības laikmeta rakstniekam Voltēram. Citāts tīmeklī klejo jau vairāk nekā 20 gadus, taču tas kļuva īpaši populārs līdz Covid pandēmiju. Toreiz to attiecināja, piemēram, uz galveno ASV infektologu Entoniju Fauči.

Re:Check neatrada nekādus pierādījumus, ka tas ir Voltēra citāts. Tas nav atrodams ne, piemēram, Čikāgas Universitātes datubāzē Tout Voltaire (franču valodā “viss Voltērs”), ne Stenforda Universitātes Voltēra bibliotēkas projektā. 2017. gadā Oksfordas Universitātes preses blogā vēsturnieks un Voltēra fonda direktors Nikolass Kronks norādīja, ka citāts nav īsts.

Kā norāda vairāki ārzemju faktu pārbaudītāji, Voltēram piedēvētais citāts, visticamāk, nācis no ASV neonacista un holokausta noliedzēja Kevina Alfrēda Stroma, kurš 1993. gada esejā par ebrejiem rakstīja: “Lai noteiktu kādas sabiedrības patiesos valdniekus, ir tikai sev jāpajautā: “Ko man nav ļauts kritizēt.”” Sociālajos medijos šo “Voltēra citātu” bieži pavada antisemītiski attēli un sazvērestības teorijas par ebrejiem.

Secinājums: Citāts “Lai saprastu, kas cenšas valdīt pār jums, noskaidrojiet, ko nedrīkst kritizēt” Voltēram piedēvēts nepamatoti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu