Absolūtais vairums vāciešu atbalsta dalību Eiropas Savienībā, secināts aptaujā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Absolūtais vairākums vāciešu jeb 87% atbalsta dalību Eiropas Savienībā (ES), liecina ceturtdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, ko laikā no jūnija līdz septembrim veicis Konrāda Adenauera fonds, kas saistīts ar šobrīd opozīcijā esošajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU), pret Vācijas dalību ES iebilst tikai 10% respondentu.

Pat starp eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) vēlētājiem 52% atbalsta valsts dalību ES, kamēr pret to izteikušies tikai 42%.

Starp citu partiju vēlētājiem, to skaits, kas atbalstītu aiziešanu no bloka, nesasniedz pat 10%.

Lai gan pētījuma autori atzīst, ka vācieši tradicionāli bijuši "eirofīli", aptaujas rezultāti starp AfD atbalstītājiem, liecina pavērsienu attieksmē pret ES.

Izstāšanās scenāriji bijuši iecienīts temats starp eiroskeptiķiem visā Eiropā, taču Vācijā pat AfD vairs neuzdrošinās runāt par sekošanu breksita ceļam un atkāpusies no aicinājuma panākt "kontrolētu ES likvidāciju", kas sākotnēji tika iekļauts partijas programmā pirms nākamgad gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

AfD saraksta pirmais numurs Maksimilians Krās, kas tiek uzskatīts par stingrās līnijas piekritēju, izteicies, ka partija nevēlas, lai Vācija izstātos no ES, "kamēr citi tajā paliek".

AfD drīzāk vēlas panākt ES institūciju pilnvaru ierobežošanu, un tas varētu liecināt par jaunu virzienu vācu eiroskepticismā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu