Vides aizstāvju kustība Vācijā kritizē Tūnbergas nostāju Izraēlas un "Hamās" karā (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga Foto: LISI NIESNER / REUTERS

Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga Vācijā saņēmusi kritiku par aicinājumu nekavējoties pārtraukt Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" karu, vides aizstāvju kustības "Piektdienas nākotnei" Vācijas nodaļa ir distancējusies no viņas.

Tūnberga svētdien vides aktīvistu demonstrācijā Amsterdamā bija apsējusi palestīniešiem raksturīgo melnbalto lakatu un aicināja nekavējoties pārtraukt karadarbību. Viņu pārtrauca kāds vīrietis, kurš centās viņai atņemt mikrofonu, norādot, ka viņš ieradies uz klimata protestu, nevis atbalstīt citus viņas uzskatus. Pēc tam, kad apsardze vīrieti aizveda, Tūnberga kopā ar pūli sāka skandēt: "Nav klimata taisnīguma okupētajā zemē".

"Grēta Tūnberga ļaunprātīgi izmantoja absolūti nepieciešamās un pareizās bažas par klimata aizsardzību vienpusīgai nostājai pret Izraēlas un palestīniešu konfliktu, kurā viņa nenosauc vainīgos, kurā viņa nenosoda "Hamās" absolūtās zvērības," izteicās Zaļo partijas līdzpriekšsēdētāja Rikarda Langa. "Ar šiem paziņojumiem viņa faktiski ir diskreditējusi sevi kā klimata kustības seju," piebilda Langa.

Izteikumi Amsterdamā iezīmēja "Grētas Tūnbergas kā klimata aktīvistes beigas", piebilda Vācijas un Izraēlas biedrības DIG prezidents Folkers Bekers.

Izraēlas vēstniecība Vācijā platformā "X" pauda nožēlu, ka Tūnberga ļaunprātīgi izmanto klimata skatuvi saviem mērķiem.

Kā ziņots, 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1400 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

"Piektdienas nākotnei" starptautiskā kustība kopš kara sākuma ir publiskojusi sociālajos tīklos aicinājumus solidarizēties ar Gazas joslu, kas nemitīgi tiek bombardēta. Kustība arī paziņojusi, ka uzskata Gazas joslā notiekošo par genocīdu un nosoda to.

"Piektdienas nākotnei" Vācijas nodaļas vadītāja Luīza Noibauere nesen laikrakstam "Die Zeit" pauda nožēlu par, viņasprāt, vienpusīgo skatījumu, ko Tūnberga paudusi par šo konfliktu. "Es esmu vīlusies, ka Grēta Tūnberga neko konkrēti neteica par 7.oktobra slaktiņā cietušajiem ebrejiem," viņa piebilda.

Vācijas klimata aktīvistu atzars jau bija distancējies no starptautiskās grupas saistībā ar tās propalestīniešu ierakstiem sociālajā tīklā "Instagram".

Noibauere atzina, ka Tūnberga agrāk bijusi ārkārtīgi tālredzīga, bet tagad Vācijas klimata nozares pārstāvjiem būs jāpārbauda, ar ko tiem joprojām ir pamats sadarboties.

"Ir acīmredzams, ka daudzām globālām organizācijām globālā realitāte atšķiras, kad runa ir par Izraēlu un Palestīnu. Taču tas neattaisno antisemītismu vai dezinformāciju," brīdināja Noibauere.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu