Francijas Senāts padara stingrāku imigrācijas likumprojektu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Francijas parlamenta augšpalāta Senāts otrdien, 14. novembrī, padarījis stingrāku pretrunīgi vērtēto imigrācijas likumprojektu un nosūtījis to apstiprināšanai parlamenta apakšpalātai, kur valdībai var nākties grūti panākt kompromisu šajā jautājumā. 

Francijas prezidenta Emanuela Makrona centriski noskaņotās valdības sākotnēji ierosinātais teksts paredzēja vairākus pasākumus, lai atvieglotu nelegālo migrantu izraidīšanu un uzlabotu ieceļotāju integrāciju. Pēc labojumiem Senātā, kuru kontrolē labējie, likumprojektā likts uzsvars uz pasākumu piespiedu izpildi.

Vislielākās diskusijas Senātā izraisīja valdības plāns piedāvāt vispārējas tiesības legāli uzturēties Francijā nelegālajiem migrantiem, kas strādā nozarēs, kurās trūkst darbaspēka. Senatori, kas pārstāv labējās partijas, uzstāja, ka lēmumi par uzturēšanās atļauju piešķiršanu šādiem imigrantiem būtu jāpieņem tikai izņēmuma kārtā, skatot katru gadījumu atsevišķi.

Senāta apstiprinātā likumprojekta versija vēl vairāk ierobežo arī imigrantu iespējas ievest Francijā ģimenes locekļus un tiesības uz pilsonību jaundzimušajiem, kā arī samazina sociālos pabalstus. Tas paredz ieviest ikgadēju kvotu ieceļotāju skaitam, ko noteiktu parlaments, un liedz nelegālajiem imigrantiem veselības aprūpes pakalpojumus, izņemot neatliekamo medicīnisko palīdzīvu.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns pauda atbalstu šiem grozījumiem. Viņaprāt, šādi noteikumi būtu ļāvuši izraidīt Krievijas pilsoni, kurš oktobrī Arasā noslepkavoja skolotāju.

Taču likumprojekta pieņemšana parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē nebūt nav garantēta, jo tajā nevienai no nometnēm nav vairākuma.

Makrona pārstāvētās partijas "Renaissance" ("Atdzimšana") deputāts un Likumu komitejas vadītājs Saša Uljē paziņoja, ka Nacionālā sapulce atjaunos "visu sākotnējo tekstu", ko ierosināja valdība. Taču pagaidām nav skaidrs, cik ļoti partijas "Atdzimšana" kreisā spārna pārstāvji centīsies panākt, lai tiktu atjaunota viņu iecere par līdzsvarotu likumu.

Maz ticams, ka likumprojekts tiks pieņemts jebkādā formā bez republikāņu atbalsta Nacionālajā sapulcē. Republikāņu frakcijas līderis Olivjē Marlē otrdien paziņoja, ka vēlas turpināt strādāt pie likumprojekta teksta, lai padarītu to stingrāku.

"Mums ir jāpanāk likumprojekta pārskatīšana dažos punktos, kas ļautu dažiem vai visiem republikāņiem vai nu atbalstīt to, vai arī atturēties," aģentūrai AFP, saglabājot anonimitāti, sacīja viens no ministriem.

Maz ticams, ka citas frakcijas izteiks atbalstu likumprojektam, jo kreisās partijas ir stingri noskaņotas pret to.

Ministri vēl varētu pieņemt likumu, izmantojot nepopulāro konstitucionālo mehānismu, virzot to uz priekšu, izmantojot uzticības balsojumu. Maz ticams, ka opozīcijas partijas apvienotu spēkus, lai gāztu valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu