“Lielgabalu gaļu” karam Ukrainā sāk vākt arī Maskavā: cilvēkus aizved no savām mājām, transporta un ielām (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Kopš novembra sākuma Maskavā notiek reidi pret jauniešiem iesaukšanas vecumā, liecina cilvēktiesību projekti “Идите лесом”, “Apzinīgo atteikušos kustība” un “Aicinājums uz sirdsapziņu”. Cilvēki tiek aizvesti no darba un mācībām, no mājām un transporta.

“Cilvēki tiek izvesti pat no īres mājokļiem. Pat no studiju vietām. Pat tad, ja viņiem līdzi nav pases. Ja militārais iesaukšanas centrs nav pēc tā sauktā pieraksta, jeb dzīvesvietas reģistrācijas, viņi saka, ka “pieraksts” ir šajā centrā. Tur viņi cenšas viņus iesaukt “vienā dienā” un nosūtīt uz militārajām vienībām,” ziņo “Aicinājums uz sirdsapziņu”.

“Apzinīgo atteikumu kustība” stāsta par gadījumu, kad militārās rekrutēšanas centrs reidam izmantoja Avito sludinājumu tīmekļa vietni. Maskavas iedzīvotājs Artjoms Kazakovs platformā ievietoja sludinājumu, pēc kura pie viņa ieradās policijas un militārās vervēšanas darbinieki, pārģērbušies par pircējiem. Viņi viņu aizveda uz policijas iecirkni un atstāja tur uz nakti. Policija savu rīcību pamatoja ar to, ka Kazakovs bija izdarījis administratīvu pārkāpumu. Rezultātā jaunais vīrietis padevās un devās armijā.

“Tajā pašā laikā viņi nekādā veidā neformalizēja pilsoņa atrašanos naktī nodaļā. Netika sastādīti protokoli par administratīvo aizturēšanu - tieši tāpēc, ka šādai aizturēšanai nebija tiesiska pamata,” raksta cilvēktiesību aktīvisti.

2023. gada aprīlī kļuva zināms, ka Maskavā iesaukto personu dzīvesvietas noteikšanai izmanto videonovērošanas sistēmu.

“Lai noteiktu iesaucamā dzīvesvietu, Maskavas pilsētā tiek izmantotas videonovērošanas sistēmas, pēc Maskavas mēra norādījumiem organizācijas, kurās strādā jauniesaucamie, sniedz informāciju par viņiem militārajiem komisariātiem. Izglītības organizācijas palīdz mums noteikt, kur iesaucamais mācās,” teica pilsētas militārais komisārs Maksims Loktevs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu