No nākamā gada plāno ieviest vēl vienu stipendiju pedagoģijas studentiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: BalanceFormCreative/Shutterstock

Ar nākamo gadu ap 100 studējošajiem darba vidē balstīto otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Skolotājs" saņems stipendiju 300 eiro mēnesī, kas tiktu finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotā noteikumu projekta.

Stipendija būtu attiecināma uz studiju programmā imatrikulētiem studējošiem, kas uzsāka studijas no šī gada jūlija. Atšķirībā no prioritāro jomu pedagogu stipendijām, šīs stipendijas piešķiršanai netiks izvirzīti tādi paši nosacījumi, jo studējošie studiju laikā tiek nodarbināti izglītības iestādēs studiju programmas laikā.

Ar noteikumu projektu IZM cer nodrošināt esošo un potenciālo studējošo noturīgu interesi par darba vidē balstīto otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu "Skolotājs", veicinot kvalificētu pedagogu pieplūdumu Latvijas izglītības sistēmā.

Ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas izglītības sistēmā novērojama pastāvīga vakanču veidošanās, un vairākās izglītības iestādēs veidojas pārrāvumi izglītības programmas apguvē. Vienlaikus iespējas aizpildīt vakantās darba vietas esot ierobežotas, jo strādāt par pedagogu iespējams, ja ir pedagoģiskā izglītība vai persona apgūst pedagoģisko izglītības, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām. Turklāt ne katrai augstāko pedagoģisko izglītību ieguvušajai personai ir tiesības pasniegt jebkuru mācību priekšmetu.

Līdz šim otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas studentiem tika piešķirtas stipendijas līdz 280 eiro mēnesī. Vienlaikus, ņemot vērā, ka studējošie studiju laikā strādā izglītības iestādēm, to stipendiju apmēram būtu jābūt tādam pašam kā prioritāro jomu pedagogu stipendijām bakalaura līmeņa programmās jeb 300 eiro mēnesī, pārliecināta ministrija.

Augstskolām būs jāveido stipendiju fondu, tai skaitā paredzot finansējumu stipendiju nodrošināšanai studiju programmā studējošajiem atbilstoši apmēram, kas noteikts starp augstskolu un ministriju noslēgtajā līgumā par noteiktu speciālistu sagatavošanu.

Lai veicinātu atbalstu studiju laikā, valdība septembra sākumā nolēma piešķirt stipendiju 300 eiro apmērā 485 tematiskās jomas "Pedagogu izglītība un izglītības zinātne" programmu grupas "Pedagogu izglītība" studējošajiem.

Stipendija prioritāri domāta studējošajam, kurš studē kādā no skolotāju sagatavošanas studiju programmām šādās mācību jomās: dabaszinātnes, tehnoloģijas un matemātika, EEZ valodas, speciālā izglītība. Ja pēc stipendiju piešķiršanas šo prioritāro priekšmetu pedagogiem vēl būs pieejams šo stipendiju finansējums, to varēs saņemt arī citu priekšmetu topošie pedagogi konkursa kārtībā pēc sekmēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu