Ērts, bet vai veselīgs? Deviņi interesējoši jautājumi par tamponiem (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Kas ir veselīgāk – tamponi vai higiēniskās paketes? Kā man zināt, kad laiks nomainīt tamponu? Kurš tampona izmērs man der vislabāk? Vai tiešām no tampona var gūt toksiskā šoka sindromu? Apkopojām deviņus populārākos jautājumus par tamponu lietošanu menstruāciju laikā, kurus uzdevām "Apotheka" sertificētai farmaceitei Lailai Zālītei. 

Kāda izmēra tamponu man vajadzētu lietot?

"Tamponiem ir izmēri, kas atbilst menstruāciju uzsūkšanas vai absorbēšanas vajadzībām, piemēram, Light, Regular, Super, Super Plus un Ultra, ko attiecīgi apzīmē ar uzsūkšanās pakāpi pilienos, bet pilieni, savukārt apzīmē asins uzsūkšanos pakāpi gramos. Piemēram, 1 piliens uzsūks 6 g asiņu, bet 6 pilieni 18-21 g asiņu utt," stāsta farmaceite.

Kā vēl atšķiras tamponi?

Papildus tampona izmēram uz tamponu iepakojumiem tiek norādīts arī, vai tas ir ar paaugstinātu komfortu (Pro vai Ultimate comfort), piemēram zīda virsmas pārklājumu, kas viegli slīd, nodrošinot vieglu un maigu tampona ievadīšanu.

Mazāk populāri, bet ir pieejami - tamponi - sūkļi, bez diedziņa.

Kuri ir populārākie tamponi?

"Lielākā daļa sieviešu izmanto tamponus ar standarta jeb Regular uzsūkšanas īpašībām. Bet, zinot, ka menstruāciju asins plūsma katru dienu mainās, sievietei ir iespēja piemeklēt konkrēti sev vairākus tampona izmērus - kādai pirmajās dienās būs nepieciešami Super Plus izmēra tamponi un pēdējās dienās Light, bet citai mēnešreizes noris pavisam pretēji - pirmajās dienās asiņu ir krietni mazāk nekā pēcāk," skaidro farmaceite.

Foto: shutterstock.com

Kāds ir labākais tampona izmērs iesācējām?

Kā uzsver Laila Zālīte, ja esat iesācēja tampona lietošanā, noteikti iesakāms sākt ar tamponiem, kuriem ir aplikatori jeb palīgs tā ievadīšanā. "Tas ir kompakts, diskrēts plastmasas aplikators ar noapaļotu galu, lai tos varētu ērti ievietot," stāsta Zālīte. "Kad esat izmantojusi tamponus pāris reizes, varat pārslēgties uz tā tampona izmēru, kas vislabāk atbilst jūsu asins plūsmai."

Šiem tamponiem būs klāt instrukcija ar zīmējumu, kā pareizi ievadīt tamponu makstī!

Tampona izmēram nav nekāda sakara ar jūsu pieredzi vai ķermeņa izmēru!

Kā es varu zināt, vai esmu izvēlējusies pareizo tampona izmēru?

Ideālā gadījumā tamponam vajadzētu "kalpot" apmēram 4–6 stundas. Ja izņemat tamponu pēc 6 stundām un tas joprojām nav piepildīts vai arī sajūtas nav ērtas, vajadzētu samazināt tampona izmēru. Bet, ja tampons jau ir pārpildīts pēc mazāk nekā 4 stundām, – izvēlieties lielāku!

Cik ir ilgākais laiks tampona lietošanai bez tā nomaiņas?

Pie vidējas- normālas asiņošanas, tamponi jāmaina ik pa 4-6 stundām, pie spēcīgākas asiņošanas, tampona maiņa notiks biežāk.

"Nekādā gadījumā neatstāt tamponus makstī, ilgāk par 8 stundām, lai izslēgtu nelabvēlīgo baktēriju savairošanos un neiedzīvotos maksts mikrofloras izjaukšanā- diskomfortā un iekaisumā. Tāpēc, šī iemesla dēļ, nav ieteicams tamponus lietot uz nakti, ja vien naktī nemostaties, tamponu nomainīt," uzsver Laila Zālīte.

Cik tamponu vajadzētu izlietot dienas laikā?

"Higiēnas apsvērumu dēļ un, lai neiedzīvotos ginekoloģiskā diskomfortā vai saslimšanās, neatkarīgi cik tampons ir piesūcies, tas noteikti jāmaina regulāri. 4-6 produkti dienā ir normāli. Un obligāti atcerēties par roku mazgāšanu pirms un pēc tampona nomaiņas," atbild farmaceite. 

Vai veselīgāk ir lietot higiēniskās paketes vai tamponus?

"Jāsaka — ja neskaita toksiskā šoka sindroma risku, ko rada tamponi, tiešām nav veselīgākas vai neveselīgākas izvēles. Galvenais ir pareiza pakešu vai tamponu lietošana un pašas komforts," uzskata farmaceite. 

Tamponi jāmaina ik pēc 4–6 stundām un paketes ik pēc 2–4 stundām. Kas attiecas uz komforta daļu, tas tiešām ir atkarīgs no jums! 

Tas, vai lietojat paketes, tamponus, menstruālo piltuvi vai menstruālo apakšveļu, ir pilnībā atkarīgs no jums. Dažreiz tas ir atkarīgs no iecerētajām nodarbēm. Piemēram, ja vēlaties peldēt menstruāciju laikā vai piedalīties sporta sacensībās, tamponi to atvieglos!

Vai tamponi ir 100% droši?

Potenciālo toksīnu, piemēram, dioksīna un glifosāta daudzums parastajos tamponos ir pārāk mazs, lai tos uzskatītu par kaitīgiem. "Bet pret tamponu lietošanu nedrīkst izturēties vieglprātīgi – toksiskā šoka sindroms (TŠS), lai arī reti, var rasties no jebkura veida tamponiem tā ir individuāla organisma reakcija uz tamponu lietošanu, šīs sievietes nedrīkst lietot tamponus," uzsver eksperte. TŠS parasti pavada izteikts smagums vēdera lejasdaļā, augsta ķermeņa temperatūra, vemšana, caureja, savādi orgānu darbības traucējumi, slikta pašsajūta, reiboņi u.c. TŠS ir sastopams reti, bet ļoti nopietns organisma stāvoklis, jāsaprot, ka šoka cēlonis nav pats tampons, bet sakāpināta sievietes organisma reakcija uz to. Īpaši jāpavēro sevi sākot lietot šīs higiēnas ierīces vai nav izmaiņas pašsajūtā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu