RAIDĪJUMS "PULSS" Broka: Izraēlas-Gazas kara ietvaros notikuši kara noziegumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET

Pasaule un Latvija viennozīmīgi nosoda teroristiskās organizācijas «Hamās» uzbrukumu Izraēlai 7. oktobrī. Taču plašās demonstrācijas Rietumvalstu galvaspilsētās norāda, ka viedokļi par Izraēlas izmantotajām metodēm, lai reizi par visām reizēm atbrīvotos no teroristu drauda, atšķiras.

Raidījuma «Pulss» epizodē Broka norāda:

«Status quo ir notiekoša traģēdija abām pusēm. Pilnīgi noteikti tas, ko «Hamās» veica 7. oktobrī, ir traģēdija. No otras puses, arī Izraēlas atbildes reakcija ir izraisījusi traģēdiju jau vairāk nekā mēneša garumā. [..]

Šobrīd ir atkal aktualizējies jautājums: vai var iznīcināt «Hamās»? Tikai un vienīgi tādā līmenī, ka varam atbrīvoties no zināma skaita karavīru un teroristiskā grupējuma vadības. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka, tāpat kā Izraēlai ir tiesības atrasties šajā zemē, tādas pašas tiesības tur atrasties ir palestīniešiem. Un, kamēr ejam iznīcināt «Hamās», mums ir jādomā, kā turpmāk sadarbosimies ar palestīniešiem.

Ja ņemam vērā to, ka cīnāmies ar «Hamās» Izraēlā un arī ASV atbildi, tad varam teikt, ka tā ir cīņa pret terorismu. Un, ja runājam par cīņu ar terorismu, tad mums, Rietumiem, ir pieredze šajā jautājumā.

Tajā laikā, kad Izraēla centās atbrīvoties no Palestīnas atbrīvošanas organizācijas Libānā, mēs tikām pie «Hezbollah» Tajā brīdī, kad cīnījāmies pret Sadāmu Huseinu, mēs tikām pie «Islāma valsts».

Līdz ar to mums ir pietiekami daudz mācību. Mēs varam iznīcināt «Hamās» praktiskā līmenī, bet nevaram iznīcināt ideoloģiju, kas šos civiliedzīvotājus vieno. Īpaši tāpēc. Raugoties uz skaitļiem, uz bojāgājušo civiliedzīvotāju skaitu un vēl joprojām šo ārkārtīgi sarežģīto ceļu, kā piegādāt humāno palīdzību, nodrošināt cilvēkiem medicīnas pakalpojumus... Ir ārkārtīgi daudz aspektu, kurus varētu kvalificēt kā kara noziegumus.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu