No kādām vielām jāuzmanās kosmētikā, ja esi gaidībās

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Gaidības ir īpašs laiks sievietes dzīvē, tāpēc arī turpināt lutināt sevi ir ļoti svarīgi! Mainās sievietes ķermenis, hormonu līdzsvars, un arī ādas struktūra var piedzīvot izmaiņas - tas viss noteikti ir jāņem vērā, kā arī jāpārskata savs kosmētisko līdzekļu klāsts, jo daži no ierastajiem kosmētikas līdzekļiem var nebūt ieteicami grūtniecēm! 

Kam jāpievērš uzmanība grūtnieču kosmētikas klāstā, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētajai farmaceitei Ivandai Krastiņai.

No kādām sastāvdaļām jāizvairās topošajai māmiņai?

"Vajadzētu pievērst uzmanību profesionālajiem kosmētikas līdzekļiem, kas vērsti uz konkrētu estētisku problēmu novēršanu. Nereti daudzi no šiem līdzekļiem sava sastāva dēļ nav iesakāmi sievietēm gaidību laikā vai gaidību pirmā trimestra laikā," stāsta Ivanda Krastiņa.

Izvairies no produktiem, kuru sastāvā ir:

Retinoīdi 

Retinoīdi ir sintētiska A vitamīna forma, kas var labi ārstēt ādas slimības, piemēram, pūtītes, ādas iekaisumus. Šīs vielas visbiežāk atrodamas dažādos pretgrumbu līdzekļos un produktos pret novecošanos. Tomēr grūtniecības laikā nedrīkstētu lietot produktus, kas satur retinoīdus, jo tie var var kaitēt augļa attīstībai. "Daži bezrecepšu  līdzekļi, piemēram, krēmi un ziedes, patiešām var saturēt retinoīdus, tāpēc svarīgi rūpīgi pārbaudīt etiķetes," atgādina eksperte.

Hidrohinons

Hidrohinons ir atrodams recepšu produktos, ko cilvēki izmanto, lai padarītu gaišāku ādu. Hidrohinonu izmanto arī kā antioksidantu, aromātu sastāvdaļu un oksidētāju matu krāsās kosmētikas nozarē. Veselības aprūpes speciālisti iesaka izvairīties no šīs sastāvdaļas produktos grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Ftalāti

Ftalāti - ķimikālijas, ko pievieno kā mīkstinātājus PVC plastmasām, krēmiem, matu un nagu lakām. Grūtniecības ādas kopšanas režīmā nedrīkst ietvert ftalātus, jo tie var izraisīt nopietnus reproduktīvās un hormonālās sistēmas darbības traucējumus. Pārbaudiet, vai produktu etiķetēs nav dietilftalāta, kas parasti atrodams matu mitrinātājos un šampūnos, un izvairieties no šādu produktu lietošanas grūtniecības laikā.

Formaldehīds

Sievietēm gaidībās kategoriski aizliegts lietot formaldehīdu saturošu kosmētiku. "Tomēr daži nezināmas izcelsmes kosmētikas līdzekļi var aizvien saturēt šīs ķīmiskās vielas, tāpēc visdrošāk ir iegādāties kosmētiku aptiekās, konsultējoties ar farmaceitu vai skaistuma konsultantu," uzsver Ivanda Krastiņa.

Salicilskābe lielās devās

Izvairieties no salicilskābes lietošanas grūtniecības laikā. Lai gan salicilskābi plaši lieto pūtīšu un izsitumu ārstēšanā, pateicoties tās pretiekaisuma iedarbībai, ir konstatēts, ka lielās devās tā grūtniecēm ir riskanta. 

Ādas kopšanas sastāvdaļas, kas ir iesakāmas grūtniecības laikā

Šīs sastāvdaļas ir droši lietojamas, ja esi gaidībās: 

Glikolskābe

Glikolskābe ir alfa-hidroksiskābe (AHA), ko izmanto daudzos ādas kopšanas līdzekļos. Glikolskābe ir droša lietošanai grūtniecības laikā.

C vitamīns

Kad runa ir par ādas izgaismošanu un izlīdzināšanu grūtniecības laikā, C vitamīns ir efektīva ādas kopšanas sastāvdaļa. C vitamīns arī veicina kolagēna ražošanu un veicina pretestību apkārtējās vides nelabvēlīgai ietekmei. 

Niacinamīds

Jūs varat lietot niacinamīdu grūtniecības laikā. Zināms arī kā B3 vitamīns, niacinamīds nomierina ādu, mazina pūtītes un savelk poras, kā arī aizsargā pret saules izraisītiem bojājumiem un vides agresoriem, saglabājot ādas barjeru.

Hialuronskābe

Vai jūs zināt par hialuronskābi? Tā palīdz uzturēt ādu labi mitrinātu un hidratētu no iekšpuses. Tā kā tā dabiski atrodas arī audos, to ir droši lietot grūtniecības laikā. Parasti to atradīsit sejas tīrīšanas līdzekļos, sejas krēmos, serumos, eļļās un ādas mitrinātājos.

Keramīdi

Jūs varat droši iekļaut produktus ar keramīdiem savā grūtniecības laika ādas kopšanas režīmā, lai palēninātu novecošanos. 

Noteikti konsultēties ar speciālistu!

"Tomēr grūtniecības laikā visbūtiskākais ir konsultēties ar speciālistiem, kuri spēs sniegt profesionālākos ieteikumus un konsultāciju par vēlamāko tavā ādas kopšanas režīmā grūtniecības laikā. Tāpat arī par konkrētā krēma vai eļļas pareizu iemasēšanu, lietošanas biežumu tieši speciālists sniegs vēlamāko konsultāciju," atgādina farmaceite. 

Foto: Shutterstock

Pieprasītākie kosmētikas līdzekļi grūtniecības laikā 

Viena no visbiežāk sastopamajām grūtnieču problēmām ir strijas. Strijas parādās visbiežāk trešajā grūtniecības trimestrī, kad īpaši strauji palielinās ķermeņa masa. Tāpēc svarīgi ir šīm pārmaiņām būt jau gatavai, padarot savu ādu īpaši elastīgu. 

Pretstriju krēmi un eļļas

Pretstriju krēmi vai eļļas lietojami gan profilaksei, gan jau radušos striju samazināšanai. Krēmā esošās aktīvās sastāvdaļas mīkstina, nostiprina un atjauno ādas elastību. Satur ārstniecisku kompleksu (piemēram: A un E vitamīni, provitamīns B5, rīcineļļa, saulespuķu sēklu eļļa, avokado un mandeļu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa), kas veicina audu ātrāku atjaunošanos, baro ādu, padara to tvirtu.

Masāžas eļļas - īpaši patīkamas

Grūtniecības laikā ķermenim ir nepieciešami īpaši maigas rūpes, lai tas justos labi, un  masāžas sniedz relaksāciju. Pretstriju masāžas eļļas sastāvā mēdz būt mandeļu eļļa, ar E vitamīnu bagātā kviešu asnu eļļa, bioloģiski audzētas arnikas ekstrakts - tas viss palīdz novērst striju veidošanos, savukārt rožu, neroli, mirres, vīraka eļļas piešķirs maigu aromātu. 

Eļļa starpenei

Lielajā dienā ikviena dzemdētāja labprāt iztiktu bez plīsumiem. Sākot ar grūtniecības 33.-34. nedēļu, varat sākt gatavoties dzemdībām, regulāri masējot starpeni ar speciālu eļļu, kas uzlabos ādas elastīgumu attiecīgajā ķermeņa daļā. Eļļa, kuras sastāvā ir mandeļu eļļa un ar E vitamīnu bagātā kviešu asnu eļļa, ir īpaši piemērota starpenes masāžai, kas padara ādu elastīgāku un atslābina to, sagatavojot dzemdībām.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu