Īrijas premjera tvīts izraisa Izraēlas dusmas; izsaukts vēstnieks (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.
Īrijas premjerministrs Leo Varadkars. Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas Ārlietu ministrija svētdien pavēstīja, ka ir izsaukusi Īrijas vēstnieku saistībā ar Īrijas premjerministra Leo Varadkara tvītu, kurā pausts gandarījums par deviņus gadus vecas Īrijas un Izraēlas izcelsmes meitenes Emīlijas Handas atbrīvošanu no "Hamās" gūsta, bet nav, kā uzskata Izraēla, pausts pienācīgs nosodījums "Hamās".

"Nevainīgs bērns, kas bija pazudis, ir atrasts un nodots atpakaļ, un mēs uzelpojam ar lielu atvieglojumu. Mūsu lūgšanas ir uzklausītas," sociālajā tīklā "X" ierakstījis Varadkars.

Izraēlas valdība kritizēja premjera tvītu, norādot, ka tajā tas, kas notika ar Handu, izklausās pēc pazušanas, nevis vardarbīgas nolaupīšanas.

"Premjerministra kungs! Šķiet, ka jūs esat zaudējis savu morālo kompasu un jums būtu jāpārliecinās par lietu reālo stāvokli. Emīlija Handa nebija "pazudusi", viņu nolaupīja terora organizācija, kas ir briesmīgāka par "Islāma valsti"," platformā "X" pauda Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens.

Izraēlas ministrs sociālajā tīklā arī apgalvoja, ka Īrijas premjers "mēģina leģitimizēt un normalizēt teroru", kā arī izsauca Īrijas vēstnieku nosodījuma paušanai.

Īrijas valdības pārstāvji nekavējoties pauda atbalstu premjerministram.

Varadkars "nepārprotami nosodījis "Hamās" vardarbību un aicinājis Izraēlas bruņotos spēkus uz savaldību", sacīja Īrijas valsts finansējuma ministrs Paskāls Donohjū.

Īrijas Ārlietu ministrija norādīja, ka "valdība ir skaidri visos posmos paudusi, ka visi "Hamās" sagrābtie ķīlnieki ir jāatbrīvo nekavējoties un bez nosacījumu izvirzīšanas".

Īrijas vēstnieks ar Izraēlas Ārlietu ministrijas amatpersonām tiksies pirmdien, norādīja Īrijas Ārlietu ministrija.

Kopš Izraēlas un "Hamās" kara sākuma šī ir trešā reize, kad Izraēla izsauc kādas valsts vēstnieku.

Izraēla izsaukusi arī Spānijas un Beļģijas vēstniekus, pēc tam kad šo valstu līderi bija kritizējuši Izraēlu par lielo mierīgo iedzīvotāju upuru skaitu Izraēlas ofensīvā Gazas joslā.

Spānijas līderis arī aicinājis Eiropas Savienību atzīt Palestīnas valsti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu