Šogad budžeta apstiprināšanas laikā varētu atbalstīt arī kādu opozīcijas priekšlikumu, norāda Valainis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis.
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Šogad budžeta apstiprināšanas laikā varētu atbalstīt arī kādu opozīcijas priekšlikumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Viņaprāt, sagatavojot budžeta projektu, jau ir izdevies atbildēt uz galvenajiem jautājumiem, kas skar valsts prioritātes. Budžeta bāze saglabāta tā, lai tajā būtu visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai nākamgad varētu runāt par izaugsmi.

Ministrs gan norādīja, ka, šodien valdībā skatot budžetu, tajā būs izmaiņas, kas izriet no sarunām ar pašvaldībām un lauksaimniekiem par, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi augļiem un dārzeņiem.

Vienlaikus Valainis neizslēdz, ka šajā budžetā tiks atbalstīts arī "viens otrs opozīcijas priekšlikums".

"Mēs skatāmies un vērtējam pēc būtības iesniegtos priekšlikumus. Liela daļa ir ar mērķi palielināt budžeta deficītu, kas nav atbalstāms. Budžets ir pietiekami labs, lai nākamgad varētu domāt par ekonomisko izaugsmi," pauda politiķis.

Runājot par PVN likmi dārzeņiem un augļiem, Valainis norādīja, ka, lai kaut ko ieviestu, "no kaut kurienes jāpaņem nost". "Mēs neredzam šādu iespēju. Līdz ar to palielināsim budžeta ieņēmumus, lai ieviestu samazināto PVN likmi," sacīja Valainis, norādot uz akcīzes nodokļa potenciālo pieaugumu.

Viņš arī solīja nākamgad rosināt diskusiju ar lauksaimniekiem, lai nonāktu pie efektīvākajiem risinājumiem, kā noteikt likmi augļiem un dārzeņiem ilgtermiņā.

Kā ziņots, šodien Ministru kabinets plāno izskatīt iesniegtos priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta otrajam lasījumam Saeimā, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Plānots, ka likumprojektu par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam otrajā lasījumā Saeima sāks skatīt 7.decembrī.

Kopā saņemti 289 Saeimas deputātu priekšlikumi par līdzekļu pārdalēm. Kopējā pārdalāmā summa 2024.gadam sasniedz 5,1 miljardu eiro. Tos piedāvāts ieviest, palielinot budžeta deficītu, izmantojot gadskārtējo valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmo finansējumu, tostarp budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", kā arī paaugstinot nodokļus. Piemēram, uzņēmumu ienākuma nodokļa celšana ietverta 13 priekšlikumos. Valdībai ierosināts tos neatbalstīt, skaidro FM pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu