Aktivitāte ar Krieviju saistītajos “Facebook” kontos pēc “Hamās” uzbrukuma Izraēlai pieaugusi par 400%

TVNET
Foto: AFP/SCANPIX

Aktivitāte sociālā tīkla “Facebook” kontos, kuros tiek izplatīta Krievijas propaganda, kopš palestīniešu islāmistu grupējuma “Hamās” uzbrukuma Izraēlai 7.oktobrī ir pieaugusi par 400%, liecina ASV bāzētās aktīvistu organizācijas “Alianse demokrātijas aizsardzībai” apkopotie dati.

Krievijas propaganda, kas adresēta Rietumiem, izmantojusi “Hamās” un Izraēlas karu, lai pastiprinātu saspīlējumu rietumvalstīs, ziņo izdevums “Politico”.

Pirmajā nedēļā pēc “Hamās” uzbrukuma prokrieviskajos “Facebook” kontos tika veikti 44 000 ierakstu, bet nedēļu pirms iebrukuma – 14 000.

Kopumā kopš 7.oktobra šajos kontos veikti gandrīz 400 000 ierakstu, kas ir četras reizes vairāk nekā attiecīgā laika periodā pirms gada.

Prokremlisko “Facebook” kontu ierakstos visbiežāk sastopami vārdi un frāzes, kas saistīti ar šo karu, piemēram, “Hamās” un “Tuvie Austrumi”. Pirms Izraēlas un palestīniešu konflikta jaunākā saasinājuma šie “Facebook” konti galvenokārt rakstīja par Ukrainu un Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Kremļa propagandas konti tagad aktīvi izplata viltus ziņas par karu Izraēlā. Piemēram, šie konti apgalvoja, ka “Hamās” izmanto NATO ražojuma ieročus, bet grupējuma kaujiniekus apmāca instruktori no Lielbritānijas.

“Politico” uzsver, ka prokrieviskajos “Facebook” kontos veikto ierakstu skaits par pašreizējo situāciju Tuvajos Austrumos nav ļoti liels, salīdzinot ar kopējo “Facebook” ierakstu skaitu par šo tēmu.

Tomēr šeit jāņem vērā virknei Kremļa atbalstīto “Facebook” lapu, it īpaši Krievijas propagandas mediju oficiālajiem kontiem ir liels sekotāju skaits Eiropā, Latīņamerikā un Āfrikā.

Šādas Krievijas propagandas kampaņas mērķis, visticamāk, ir palielināt spriedzi Rietumos, tajā pašā laikā mēģinot novērst pasaules uzmanību no kara Ukrainā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu