"Google" maksās 67 miljonus eiro gadā Kanādas ziņu medijiem

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kanādas valdība trešdien paziņoja, ka ir panākusi vienošanos ar ASV kompāniju "Google", ka tā maksās 100 miljonus Kanādas dolāru (67 miljonus eiro) gadā Kanādas ziņu medijiem, piemērojoties jaunam Kanādas likumam, kas liek tehnoloģiju uzņēmumiem maksāt ziņu publicētājiem par to saturu.

Vienošanās novērš iespējamību, ka "Google" īstenotu savus draudus bloķēt Kanādas ziņu meklēšanu ar šo interneta pārlūku Kanādas teritorijā. Sociālo tīklu "Facebook" un "Instagram" mātesuzņēmums "Meta" šogad sāka ziņu bloķēšanu savās platformās Kanādā.

""Google" ir piekritusi pienācīgi atbalstīt žurnālistus, vietējo žurnālistiku ieskaitot," paziņoja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. "Diemžēl "Meta" turpina pilnīgi atteikties no jebkādas atbildības pret demokrātiskām institūcijām."

Kanādas mantojuma ministre Paskāla Sentonža preses konferencē sacīja, ka "Google" katru gadu sniegs finansiālu atbalstu 100 miljonu Kanādas dolāru apmērā ziņu uzņēmumiem šajā valstī.

"Tas ir labi ziņu nozarei. Ja citur pasaulē tiks panākta labāka vienošanās, Kanāda patur tiesības pārskatīt šo regulējumu," teica Sentonža.

"Tas rāda, ka šis likums strādā. Tas ir objektīvs. Un tagad "Facebook" būs jāpaskaidro, kāpēc šī platforma tiek atstāta dezinformācijas varā tā vietā, lai uzturētu mūsu ziņu sistēmu," sacīja ministre.

Kanāda jūnijā pieņēma Tiešsaistes ziņu likumu, kas liek tehnoloģiju milžiem maksāt ziņu medijiem par to satura publicēšanu savās platformās. "Meta" uz to atbildēja, liedzot lietotājiem Kanādā piekļuvi ziņu saturam sociālajos tīklos "Facebook" un "Instagram". "Google" māteskompānija "Alphabet" iepriekš bija paziņojusi, ka plāno darīt to pašu, kad likums decembrī stāsies spēkā.

"Meta" paziņoja, ka Tiešsaistes ziņu likums "balstās uz nepareizu pieņēmumu, ka "Meta" negodīgi gūst labumu no ziņu satura, ar kuru notiek dalīšanās mūsu platformās, lai gan patiesībā ir gluži pretēji".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu